​Με τον ιό Ζίκα να εξαπλώνεται στην Καραϊβική και την Λατινική Αμερική, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής έχει εκδώσει ένα ειδικό δελτίο με το οποίο ενημερώνει τις γυναίκες να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στις χώρες των εν λόγω ζωνών ειδικά στην περίπτωση που περιμένουν παιδί.

Αυτό γιατί ο ιός συνδέεται με την ανάπτυξη ασυνήθιστα μικρών κεφαλιών και με την πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης στα νεογνά.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Πρόκειται για μία τροπική μόλυνση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο. Είναι επί της ουσίας μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1947, και αν και είναι κοινός στην Αφρική, δεν άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως στο Δυτικό ημισφαίριο μέχρι τον περασμένο Μάη που ξέσπασε στην Βραζιλία.

Πώς εξαπλώνεται;

Ένας ακόμα λόγος για να μισήσεις τα κουνούπια καθώς μεταδίδεται μέσω του είδους Aedes που μπορούν να αναπαραχθεί σε μία λίμνη νερού τόσο μικρή όσο το καπάκι ενός μπουκαλιού.
Πρόκειται για το ίδιο κουνούπι που ευθύνεται για την εξάπλωση του κίτρινου πυρετού. Στην Αμερικ�� ανησυχούν γιατί το εν λόγω κουνούπι έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, Aedes albopictus, μπορεί και αυτό να μεταδώσει τον ιό αν και ερευνάται η αποτελεσματικότητά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεννήθηκε βρέφος με ΣΠΑΝΙΟ ιό και εγκεφαλικά προβλήματα!