Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν, δήλωσε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε συζήτηση συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, απάντησε όταν ερωτήθηκε για το αν πιστέυει ότι η ζώνη Σένγκεν (ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη) αντιμετωπίζει κίνδυνο: "Ναι το πιστεύω". Διευκρίνισε πάντως ότι πρόκειται για την προσωπική άποψή της.

Η δήλωση της Λαγκάρντ προστίθεται σ' αυτές πολλών ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι επισήμαναν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, ότι η μαζική συρροή προσφύγων στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν μια λύση, ωθώντας τις χώρες μέλη να ενεργούν ατομικά.

Η Λαγκάρντ συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ, ως θεσμός, πιστεύει πάντως ότι, αν γίνει σωστή διαχείριση αυτής της κρίσης, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει οικονομικά ορισμένες χώρες, προσφέροντάς τους επιπλέον ανάπτυξη.

Από οικονομικής πλευράς, "η Ευρώπη είναι χωρίς καμιά αμφιβολία σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι", δήλωσε η Λαγκάρντ, "όμως έχουμε δύο σημαντικές αν��συχίες για την ήπειρο. Η μία είναι η προσφυγική κρίση και η άλλη είναι ο κίνδυνος του Brexit, μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση".