​Παγκόσμιο σοκ προκαλεί το πόρισμα βρετανικής έκθεσης, σύμφωνα με την οποία πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου κατάσκοπου Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ο Ρώσος Πρόεδρος «πιθανότατα» έδωσε το 2006, την εντολή για τη δολοφονία με ραδιενεργό πολώνιο.

«Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον πρόεδρο Πούτιν. Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο», αναφέρει στα συμπεράσματα της εξάμηνης έρευνας ο δικαστής σερ Ρόμπερτ Όουεν.

Είναι η πρώτη φορά που οι βρετανικές αρχές συνδέουν επίσημα την κυβέρνηση της Ρωσίας με τη δολοφονία του Ρώσου κατασκόπου.

160121-alexander-litvinenko-jpo-431a_3454e12343f42ba0443d36829d9454dc.nbcnews-ux-2880-1000.jpg

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι πράκτορες Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν, έριξαν το δηλητήριο στο τσάι του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο 2006 σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Ο Λιτβινιένκο, ήταν σφοδρός επικριτής του Πούτιν, που είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία έξι χρόνια πριν από τη δολοφονία του.

Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» ότι οι δύο πράκτορες ενεργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, του FSB, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του ανώτατου δικαστή σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου. «Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινιένκο», αναφέρεται στην έκθεση. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Η χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της βρετανικής δικαστικής έρευνας.

Πηγή: NBC