Το αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Ηλία, που βρισκόταν σε λόφο κοντά στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ, καταστράφηκε από τον ISIS.

​O ναός λειτούργησε σαν τόπος θρησκευτικής λατρείας για τους Χριστιανούς της περιοχής για πάνω από 1.400 χρόνια και όπως δείχνουν οι εικόνες από δορυφόρο σε αυτή την τοποθεσία δεν υπάρχει τίποτα πια.

Αναλυτές βασιζόμενοι στις δορυφορικές εικόνες τις οποίες εξασφάλισε το πρακτορείο Associated Press, αποφάνθηκαν ότι το μοναστήρι καταστράφηκε στα τέλη του 2014, λίγο μετά την κατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

πιστοι2.jpg
«Το βλέπουμε σαν μια προσπάθεια να διωχθούμε από το Ιράκ, να τελειώσει και να εξαφανιστεί η παρουσία μας σε αυτό τον τόπο», ανέφερε ο πατήρ Παύλος Θαμπίτ Χαμπίμπ, ο οποίος ζει πλέον στην πόλη Ερμπίλ του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το 2.500 τετραγωνικών μέτρων μοναστήρι είχε χαραγμένα στην είσοδο του τα ελληνικά γράμματα «Χ» και «Ρ», τα δυο πρώτα γράμματα του ονόματος του Χριστού.

πιστοι.jpg
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε τον τόπο θρησκευτικής λατρείας και των Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στο Ιράκ.