Τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικό δίκτυο του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν και ακόμη 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από επίθεση βομβιστή-καμικάζι, ο οποίος έριξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο μικρό λεωφορείο του τηλεοπτικού σταθμού.

Η επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ, κοντά στη ρωσική πρεσβεία και πρόκειται για την πρώτη στοχευμένη επίθεση αυτού του είδους εναντίον μέσου ενημέρωσης.

Το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο είναι του ομίλου Tolo, ο οποίος διαθέτει τηλεοπτικά δίκτυα γενικού περιεχομένου αλλά και ειδησεογραφικά.

_87810348_87810347.jpg
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση μέχρι στιγμής, αλλά οι Ταλιμπάν είχαν διαμηνύσει τον Οκτώβριο ότι τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του Αφγανιστάν, το Tolo και το 1TV, πλέον θεωρούνται από τους ίδιους «στρατιωτικοί στόχοι» και είναι πιθανό να μπουν στο στόχαστρό τους. Οι σουνίτες εξτρεμιστές αντάρτες κατηγορούν τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς ότι μεταδίδουν ψευδείς και χαλκευμένες πληροφορίες.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι γυναίκες και παιδιά.

_87813533_kabulblast3.jpg
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «κανένα μέλος του προσωπικού της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η έκρηξη ακούστηκε σε απόστ��ση πολλών χιλιομέτρων ενώ αμέσως μετά υψώθηκε στον ουρανό μια στήλη πυκνού καπνού.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή απεσταλμένων της Κίνας, των ΗΠΑ, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Καμπούλ και στους Ταλιμπάν. Το κίνημα των Ταλιμπάν, που επιδίδεται σε ανταρτοπόλεμο από την ανατροπή του καθεστώτος τους (1996-2001), δεν συμμετείχε στη συνάντηση.

φωτο Reuters