​Έληξε τελικά η πολύωρη ομηρία στο ξενοδοχείο Splendid στη Μπουρκίνα Φάσο, όταν περίπου στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα), εισέβαλλαν Τζιχαντιστές, πυροβολώντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους, και ιδιαίτερα όσους ήταν λευκοί.

Όπως έχει ήδη γράψει το star.gr, στο ξενοδοχείο (το οποίο επιλέγεται συχνά ως τόπος διαμονής από ξένους, υπηκόους δυτικών χωρών και από μέλη των Ηνωμένων Εθνών) εκείνη την στιγμή βρίσκονταν περισσότερα από 100 άτομα.

Με το που μπήκαν οι Τζιχαντιστές, σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο, ενώ κράτησαν και ομήρους.

30366F0500000578-3401845-image-a-2_1452933321441.jpg
Μετά από πολύωρες επιχειρήσ��ις των δυνάμεων ασφαλείας, η ομηρία έληξε τελικά, με τους τρεις Τζιχαντιστές νεκρούς. Πίσω τους οι τρομοκράτες άφησαν περισσότερα από 23 αθώα θύματα που προέρχονται από 18 χώρες.

Στην απελευθέρωση των 126 ομήρων συνέβαλαν εκτός από τις αρχές της αφρικανικής χώρας, αμερικανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της χώρας, κατά τη διαρκεια της πρώτης επιχείρησης, σκοτώθηκαν τρεις τζιχαντιστές, όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν Άραβα και δύο μαύρους Αφρικανούς.

Η επιχείρηση συνεχίστηκε και σε παρακείμενο ξενοδοχείο, όπου σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές, και τέταρτος τζιχαντιστής.

Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).

160116090603_3069.jpg

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΟΣΩΝ ΣΩΘΗΚΑΝ:

Οι επιζώντες της επίθεσης περιγράφουν με συγκλονιστικά λόγια τον τρόμο που έζησαν, λέγοντας πως:

«Τους κούγαμε να μιλάνε. Περπατούσαν και συνέχιζαν να πυροβολούν όσους φαίνονταν ζωντανοί», είπε ο Γιανίκ Σαγουαντόγκο. «Ολοι είχαν πανικοβληθεί και έμεναν ξαπλωμένοι στο πάτωμα. Υπήρχε αίμα παντού, πυροβολούσαν τον κόσμο εν ψυχρώ».

Ο Βιτάλ Νουναγιόν, σερβιτόρος σε εστιατόριο που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο περιέγραψε τον τρόμο που επικράτησε κατά την εισβολή των ενόπλων στο Splendid.

«Μόλις είχαμε ανοίξει και υπήρχαν λίγοι πελάτες, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Ηταν τρεις άνδρες που πυροβολούσαν στον αέρα. Πολλοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να τρέχουν. Οι δράστες έβαλαν φωτιά στα οχήματα και πυροβόλησαν προς το Cappuccino cade, πριν του βάλουν φωτιά», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι φορούσαν τουρμπάνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO.