Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Τζακάρτα σε ανακοίνωση που ανήρτησε σε "συμμαχικό πρακτορείο ειδήσεων", ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτας Τίτο Καρνάβιαν δήλωσε ότι είναι βέβαιο πως ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις αυτές.
Πιστεύεται ότι ο Ινδονήσιος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους Μπαχρούν Ναΐμ, ο οποίος μάλλον βρίσκεται στη Συρία, φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση. "Το σχεδίαζε αυτό για κάποιο καιρό. Αυτός κρύβεται πίσω από την επίθεση", πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτας.
Στην ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης σημειώνεται ότι οι μαχητές του ISIS διέπραξαν την επίθεση αυτή με "στόχο ξένους πολίτες και τις δυνάμεις ασφαλείας".
"Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν μια ένοπλη επίθεση σήμερα το πρωί που είχε στόχο ξένους πολίτες και τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν επιφορτιστεί με την προστασία τους στην ινδονησιακή πρωτεύουσα", μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Aamaaq στην υπηρεσία του Telegram.
Λίγο νωρίτ��ρα ο υπουργός Ασφαλείας Λουχούτ Παντζάιταν είχε δηλώσει ότι δύο πολίτες, εκ των οποίων ένας Ολλανδός, και πέντε δράστες σκοτώθηκαν κατά τη σημερινή σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο κέντρο της Τζακάρτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολλανδός εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη.
Ωστόσο λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή των ινδονησιακών αρχών για έναν Ολλανδό πολίτη νεκρό, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς δήλωσε από τη Χάγη ότι ένας Ολλανδός έχει τραυματισθεί σοβαρά. "Η ολλανδική πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές για να διαπιστώσει έαν υπάρχο��ν άλλοι Ολλανδοί θύματα" πρόσθεσε.