Ένταση υπήρξε στον Περσικό κόλπο μετά την κατάληψη δύο μικρών αμερικανικών σκαφών από το ναυτικό του Ιράν, αργά το βράδυ της Τρίτης σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα.

Οι αρχές του Ιράν ανέφεραν ότι το περιστατικό δεν είναι κάτι σοβαρό και τα σκάφη μαζί με τους άνδρες θα ελευθερωθούν αφού τηρηθούν οι διαδικασίες για τον έλεγχό τους.

«Είμαστε σε επαφή με το Ιράν και έχουμε λάβει την διαβεβαίωση ότι τα πληρώματα και τα σκάφη θα επιστραφούν κανονικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στο νησί Φαρσί, το οποίο βρίσκεται στην μέση του Περσικού Κόλπου.

Συγκεκριμένα, οι δέκα αμερικανοί ναύτες - εννέα άντρες και μία γυναίκα - θα επιστρέψουν στο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα σήμερα, μια μέρα αφότου το Ιράν τους έθεσε υπό κράτηση ενώ ταξίδευαν από το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν πάνω σε δύο υποστηρικτικά πλοία, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο πλευρών, το Ιράν θα μεταφέρει τους ναύτες σε διεθνή ύδατα, από όπου θα επιβιβαστούν σε πλοίο που θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο "Χάρι Τρούμαν", είπε ο αξιωματούχος υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνουν τα δύο πλοία που επίσης κρατά το Ιράν στα οποία επέβαιναν οι ναύτες όταν οι αρχές της χώρας τους έθεσαν υπό κράτηση. Το Ιράν έχει διαβεβαιώσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι ναύτες τυγχάνουν καλής μεταχείρισης και ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί, είπε ο αξιωματούχος.

Δεν επιβεβαιώνουν οι Φρουροί της Επανάστασης

«Μετά τη σύλληψη των αμερικανών ναυτικών, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ ενήργησε κατά προκλητικό και μη επαγγελματικό τρόπο για 40 λεπτά, εκτελώντας ελιγμούς στον Κόλπο», δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο ναυτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν.

«Οι αμερικανοί ναυτικοί ανακρίνονται και οι δηλώσεις για ταχεία απελευθέρωσή τους δεν είναι παρά εικασίες και δεν τις επιβεβαιώνουμε, ούτε τις διαψεύδουμε», δήλωσε εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TANSIM.