Με ανοιχτή επιστολή τους προς την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τέσσερις πρόσφυγες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τα όσα συνέβησαν την παραμονή της Πρω��οχρονιάς στην Κολωνία, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και τη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Deutsche Welle, οι τρεις Σύροι κι ο ένας Πακιστανός, γράφουν στην επιστολή τους πως «και για μας η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι ένα απαραβίαστο δικαίωμα ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είναι άντρας ή γυναίκα. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους της χώρας υποδοχής».

Αναφέρουν επίσης, ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις βόμβες, τις πολιτικές διώξεις και τις σεξουαλικές επιθέσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που επιτέλους είμαστε στην Γερμανία και βρήκαμε εδώ προστασία», λένε χαρακτηριστικά.

Οι συγγραφείς της επιστολής προς τη Γερμανίδα καγκελάριο τονίζουν πως πολλοί πρόσφυγες είναι μουσουλμάνοι και άλλοι χριστιανοί και πως μοιράζονται τις ίδιες αξίες με τους αδελφούς και τις αδελφές τους στη Γερμανία.

«Τασσόμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας και της τιμής των γυναικών έτσι όπως το Κοράνι και η Βίβλος το επιτάσσουν», σημειώνουν, ενώ παράλληλα δηλώνουν πρόθυμοι «να βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα με αυτά της Κολωνίας».

Στο μεταξύ, ο ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα ενσωμάτωσης από το Βερολίνο, Καζίμ Ερντογάν, δήλωσε πως λυπάται πολύ που δεν έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να βγουν στους δρόμους άντρες όλων τω�� εθνικοτήτων και να πουν «μας αηδιάζει ό,τι έγινε και το καταδικάζουμε».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο του Βερολίνου RBB δήλωσε πως αυτή τη στιγμή οι γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη και αλληλεγγύη και πως θα πρέπει να γίνεται θέμα και αναφορά παντού: «Σε γυναικείες και ανδρικές ενώσεις, σε κινηματογράφους, θέατρα, στη διαφήμιση».

Τέλος, ο Καζίμ Ερντογάν κάλεσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στη Γερμανία, να ενημερωθούν προηγουμένως για το γερμανικό κοινωνικό μοντέλο. Σε αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν μουσουλμανικές κοινότητες και τζαμιά.

Σημειώνεται, ότι ο ίδιος ίδρυσε το 2007 τον πρώτο τουρκικό σύλλογο ανδρών και δηλώνει ότι καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με το πατριαρχικό πρότυπο ανατροφής των μουσουλμάνων.