​Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων κατά του σατιρικού εντύπου Charlie Hebdo, αστυνομικών και Εβραίων τον Ιανουάριο του 2015 διεξάγονται στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας «στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης που διαπράχθηκε στα γραφεία» του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου του 2015, όπου οι τζιχαντιστές Σαΐντ και Σερίφ Κουασί σκότωσαν 12 ανθρώπους.

gkafa_473_355.jpg
Όμως μόλις έγιναν τα αποκαλυπτήρια, οι Γάλλοι αντίκρισαν το όνομα του εμβληματικού σκιτσογράφου Georges Wolinski, με ορθογραφικό λάθος.

κατασκευαστές τον είχαν γράψει ως Georges Wolinsky, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή και τελικά να καλύψουν την πλακέτα με μαύρο ύφασμα…

U43T7X6Q.jpg
plaketa-wolinski-2.jpg
Στη συνέχεια ο Ολάντ συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, έκανε τα αποκαλυπτήρια άλλης πλακέτας σε κοντινή λεωφόρο, εκεί όπου ο αστυνομικός Αχμέντ Μεραμπέ είχε πέσει νεκρός λίγο μετά την επίθεση στο σατιρικό έντυπο και αυτός από τα πυρά των αδελφών Κουασί.

Οι σύντομες τελετές κατά τις οποίες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή έγιναν παρουσία των οικογενειών και συγγενών των θυμάτων.

Οι επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 17 ανθρώπους: εκτός από τους 12 νεκρούς, ανάμεσά τους 5 σκιτσογράφοι, της επίθεσης στο Charlie Hebdo, άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σουπερμάρκετ, ενώ και μια αστυνομικός έχασε τη ζωή της από τα πυρά του Κουλιμπαλί στις 8 Ιανουαρίου στο Μονρούζ, στο νότιο Παρίσι.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στην Πλατεία της Δημοκρατίας, με συγκέντρωση που θα γίνει στη μνήμη των 17 νεκρών των επιθέσεων του Ιανουαρίου, αλλά και των 130 νεκρών των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, των χειρότερων στην ιστορία της Γαλλίας.