Συναισθηματικά φορτισμένος ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λευκό Οίκο την Τρίτη.

934502_bama77.jpg
Περιτριγυρισμένος από υποστηρικτές του ελέγχου της οπλοκατοχής και μέλη των οικογενειών που θρηνούν θύματα από τα πολλά περιστατικά ένοπλης βίας, ο Ομπάμα μίλησε για τους νεκρούς και ανακοίνωσε τη λήψη πρωτοβουλιών.

934507_16117510.jpg
«Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα παιδιά, εξοργίζομαι», είπε ο Ομπάμα προτού δακρύσει, αναφερόμενος στο μακελειό στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook του Κονέκτικατ.

Με το ακροατήριο να χειροκροτά, ο πρόεδρος συνέχισε την ομιλία του σε πιο έντονο τόνο και με υψωμένη τη φωνή παρέθεσε κι άλλα περιστατικά στυγνών πυροβολισμών στις ΗΠΑ.

«Το δικαίωμά μας στη ζωή και την ελευθερία και στη επιδίωξη της ευτυχίας είναι αναφαίρετο. Αυτά τα δικαιώματα όμως είχαν αφαιρεθεί από τα παιδιά στα κολλέγια του Blacksburg κ��ι της Santa Barbara» είπε ο Ομπάμα.

«Και από τους μαθητές στο Γυμνάσιο της Columbine. Από τα την πρώτη τάξη του Δημοτικού στο Newtown. Από την πρώτη τάξη. Και από κάθε οικογένεια που ποτέ δεν φαντάστηκε πως ο αγαπημένος τους θα έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα ενός όπλου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τις λεπτομέρειες του πλάνου του, εξηγώντας τους νέους κανόνες που περιορίζουν τους τύπους ιδιωτών που μπορούν να πουλάνε όπλα χωρίς να κάνουν έλεγχο για τους πελάτες τους, σημειώνοντας ότι το FBI θα προσλάβει 230 νέους πράκτορες οι οποίοι θα αναλάβουν αυτούς τους ελέγχους.

«Ο καθένας που πουλάει όπλα θα πρέπει να έχει άδεια ή αλλιώς θα υπόκεινται σε ποινικές διώξεις», τόνισε ο Ομπάμα, που απάντησε και τους επικριτές του λέγοντας ότι σε πολιτείες όπου χαλάρωσαν οι περιορισμοί για τους ελέγχους οπλοκατοχής- ιδιαίτερα στο Μιζούρι- υπήρξε αύξηση της βίας σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς κάποιων υποψήφιων προέδρων, αυτό δεν είναι μία συνωμοσία για να πάρουμε τα όπλα από όλο τον κόσμο. Αν περάσεις τον έλεγχο, μπορείς να αγοράσεις όπλο», τόνισε ακόμη.