Λίγο μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του Σαουδάραβα Σιίτη κληρικ��ύ Αλ Νιμρ, μαζί με άλλα 46 μέλη της Αλ Κάιντα, οργισμένος όχλος συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη με άγριες διαθέσεις.

Από τα υβριστικά συνθήματα, πέρασαν γρήγορα στη ρίψη αντικειμένων, πετρών και βομβών μολότοφ. Μέρος της πρεσβείας έπιασε φωτιά, ενώ σοβαρές ζημιές υπήρξαν και στο εσωτερικό.

Η οργή που εκδηλώθηκε κατά της πρεσβείας, θύμισε τα όσα είχαν συμβεί κατά την Ισλαμική επανάσταση το Νοέμβριο του 1979. Τότε, εκατοντάδες είχαν εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία έκτοτε παραμένει κλειστή και κράτησαν 52 Αμερικανούς υπαλλήλους ομήρους για 444 ημέρες.

Στα δύο φαινομενικά ίδια γεγονότα υπάρχουν διαφορές, καθώς σήμερα έγιναν 40 συλλήψεις ταραξιών και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί καταδίκασε την εκτέλεση του Αλ Νιμρ και ταυτοχρόνως χαρακτήρισε με ανάρτηση του στο Twitter "εξτρεμιστές" όσους επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεί προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία για "θεϊκή εκδίκηση". "Η εκτέλεση είναι ένα πραγματικό έγκλημα. Είναι ένα μεγάλο έγκλημα. Είναι επίσης ένα λάθος καθώς το αίμα του χωρίς αμφιβολία θα πέσει πάνω τους."

Σε απάντηση αυτών η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι "το Ιράν αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, του υποστηρικτή της τρομοκρατίας".

Αντιδράσεις για τις εκτελέσεις που ήταν οι μαζικότερες από το 1980, πυροδοτήθηκαν σε διάφορες πόλεις της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας όπου ζουν Σιίτες μουσουλμάνοι, στη Βηρυτό, το Μπαχρέιν, την Υεμένη αλλά και στο Κασμίρ της Ινδίας, ενώ τη "βαθιά ανησυχία του" εκφράζει και το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Η Σουνιτική Σαουδική Αραβία και το Σιιτικό Ιράν, δύο περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, ανταγωνίζονται και υποστηρίζουν αντίπαλες δυνάμεις στους πολέμους στη Συρία και την Υεμένη. Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ριάντ για υπόθαλψη της τρομοκρατίας επειδή αντιτίθεται στο καθεστώς του Ασαντ στη Συρία, ενώ το Βασίλειο των Σαούντ υποδεικνύει το Ιράν για τη στήριξη του Άσαντ, της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο και άλλων ακραίων σιιτικών οργανώσεων στην περιοχή.