​Η παρουσία των τζιχαντιστών κοντά στην περιοχή που βρίσκεται η πόλη Τατουίν, η οποία είχε δώσει το όνομα στον πλανήτη Τατούιν του «Πολέμου των Άστρων», απασχολεί τα διεθνή media από την άνοιξη του 2015, λίγο μετά την επίθεση στο μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα.

Παρότι οι αναφορές των περισσότερων διεθνών δικτύων αποδείχθηκαν υπερβολικές, οι Αρχές της Τυνησίας όντως εντόπισαν μια τεράστια αποθήκη με όπλα και πυρομαχικά των τζιχαντιστών κοντά στην Τατουίν, τα οποία όπως διαπιστώθηκε είχαν μεταφερθεί εκεί παράνομα από τη Λιβύη.

Αν και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα Τυνησίας - Λιβύης έχει αποφέρει καρπούς, δεν έχει καταφέρει να σβήσει πλήρως την απειλή που αποτελούν οι μαχητές του ISIS για ολόκληρη την περιοχή.

Όταν μάλιστα πρόκειται για κατασκευές, όπου στο παρελθόν γυρίστηκαν σκηνές του Πολέμου των Αστρων, που αυτήν την περίοδο με την προβολή της ταινίας «Η Δύναμη Ξυπνά» προκαλεί και πάλι φρενίτιδα σε εκατομμύρια σινεφίλ του είδους παγκοσμίως, τότε το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι οπλανήτης Τατουίν με τους δύο... ήλιους και τις άνυδρες ερήμους υπήρξε πατρίδα σημαντικών ηρώων της εποποιίας του «Πολέμου των Άστρων», όπως του Ανακιν Σκαϊγουόκερ και του γιου του Λουκ Σκαϊγουόκερ. «Βρίσκεται» στην αρχή της ερήμου της Σαχάρας στην τοποθεσία Ονγκ Τζμελ σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από την όαση της Τοζέρ. Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '90 ο Τζορτζ Λούκας έστησε ένα εντυπωσιακό σκηνικό της φανταστικής πόλης Μος Εσπα και γύρισε σκηνές για την ταινία «Αόρατη Απειλή». Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1997 και η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1999.