​Στο πρώτο μήνυμά του το νέο έτος, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τον "χείμαρρο" της δυστυχίας, της αδικίας και της βίας στον κόσμο υπερνικώντας την αδιαφορία για τους πολλούς που υποφέρουν.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά. Η αστυνομία ήλεγχε τις τσάντες αρκετά οικοδομικά τετράγωνα μακριά από την πλατεία του Αγίου Πέτρου. Περίπου 10.000 επισκέπτες πέρασαν από επιπλέον ελέγχους, με σκρινάρισμα όπως στα αεροδρόμια, προκειμένου να εισέλθουν στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και να ακούσουν τον Φραγκίσκο να τελεί την εορταστική λειτουργία.

"Ρωτάμε για πόσο καιρό το ανθρώπινο κακό θα συνεχίσει να σπέρνει βία και μίσος στον κόσμο μας, να θερίζει αθώα θύματα... παρακολουθούμε ορδές ανδρών, γυναικών και παιδιών να φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, την πείνα και τις διώξεις, να είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους απλώς για να βρουν τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων τους", είπε ο πάπας.

Στο κήρυγμά του κάλεσε τους ανθρώπους να υπερνικήσουν αυτό που αποκάλεσε "χείμαρρο δυστυχίας" "οικοδομώντας έναν πιο δίκαιο και αδελφικό κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο κάθε πρόσωπο και κάθε δημιούργημα θα μπορεί να κατοικεί εν ειρήνη, στην αρμονία της αρχικής δημιουργίας του Θεού".