​Τη Γερμανία του Χίτλερ επέλεξε να παρουσιάσει ως παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ε��ιθυμεί διακαώς να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες.

Έπειτα από την πρόσφατη εκλογική νίκη του, ο Ερντογάν σχεδιάζει να αλλάξει το τουρκικό Σύνταγμα ώστε ο τελετουργικός ρόλος του προέδρου να μετατραπεί σε εκτελεστικός, σε μια τουρκική εκδοχή του συστήματος που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία ή στη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εκτελεστικό προεδρικό σύστημα είναι συμβατό με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους, ο Ερντογάν είπε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ.

«Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες» είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηχογράφηση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ναζιστική Γερμανία, λόγω της ανυπαρξίας θεσμών εξισορρόπησης των εξουσιών του προέδρου, ήταν ένα από τα πλέον αισχρά παραδείγματα προεδρικού συστήματος στην ιστορία.