​Να συλληφθεί ο Τούρκος που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον Ρώσο πιλότο ζήτησε από την Άγκυρα η Μόσχα, περίπου ενάμιση μήνα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού που προκάλεσε «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα εκ μέρους των τουρκικών αρχών για τη σύλληψη του Αλπασλάν Τσελίκ, όπως επίσης και των συνεργών του και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της δολοφονίας του Ρώσου πιλότου» δήλωσε, την Τετάρτ��, η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, ο δράστης είναι ο Αλπασλάν Τσελίκ, ένας υπήκοος Τουρκίας που πολεμά μαζί με τους Τουρκομάνους αντάρτες στη Συρία. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ίδιος εμφανίστηκε αμετανόητος για την πράξη του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι Ρώσοι βομβαρδίζουν καθημερινά τους Τουρκομάνους, οπότε τα αντίποινα είναι φυσικό δικαίωμα.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, η κα. Ζαχάροβα υπογράμμισε «την έκπληξη και αγανάκτηση» της Μόσχας όταν είδε ότι «μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες προσέφερε βήμα σε δολοφόνους και τρομοκράτες προκειμένου να κομπάσουν για τα εγκλήματά τους και να προωθήσουν το μίσος εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού λαού μέσω μιας εθνικιστικής ιδεολογίας».