​Πρόγραμμα λιτότητας με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εξήγγειλε χθες η Σαουδική Αραβία, καθώς καλείται να καταβάλει το τίμημα της στρατηγικής που εφήρμοσε για να διασφαλίσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου διατηρώντας χαμηλές τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Το σαουδαραβικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του 2016, αναφέροντας ότι για τρίτη συνεχή χρονιά θα είναι αρνητικός. Το έλλειμμα υπολογίζεται στα 87 δισ. δολάρια, ��τοι 11% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο κόκκινο και τα κρατικά ταμεία «πληρώνουν» την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο κόστιζε 115 δολάρια το βαρέλι το 2014 και σήμερα έχει χάσει το 68% της αξίας του. Ο «μαύρος χρυσός» εκπροσωπεί το 90% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας και η πτώση δείχνει τρομακτική για μια χώρα συνηθισμένη να συσσωρεύει εκατομμύρια.

file-28-economy.jpg

Φώτο: Arab News

Με σκοπό τη δημοσιονομική προσαρμογή, οι δημόσιες δαπάνες του βασιλείου θα περιοριστούν το 2016 στα 224 δισ. δολάρια από τα περίπου 260 δισ. δολάρια το 2015. Από σήμερα αυξάνονται τα τιμολόγια ��ων εταιρειών κοινής ωφελείας σταδιακά σε ορίζοντα πενταετίας καθώς και οι τιμές της βενζίνης και οι δασμοί στην ηλεκτρική ενέργεια για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Παράλληλα, όμως, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει δαπάνες για την άμυνα ύψους 56,7 δισ. δολαρίων, την υψηλότερη δαπάνη για το 2016, καθώς το βασίλειο εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τις δυνάμεις των σουνιτών στον εμφύλιο της Υεμένης, τον δεύτερο παράγοντα πίσω από τα δημοσιονομικά του προβλήματα.