Το ταξίδι του Άγιου Βασίλη ξεκίνησε την παραμονή των Χριστουγέννων και χθες λίγο μετά τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας πέρασε και από την Αθήνα ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι… κατάσκοποι της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας (ΝΟRAD) που για άλλη μια χρονιά τον «παρακολουθούν»!

Τη στιγμή που εθεάθη πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα, ο Άγιος Βασίλης είχε ήδη παραδώσει 2.735.306.953 δώρα σε όλο τον κόσμο. Επόμενη στάση του ήταν η Σαντορίνη, στην οποία έφτασε σε χρόνο… ρεκόρ, μόλις 3 δευτερόλεπτα από την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει που βρίσκεται ο Άγιος Βασίλης μπορεί να στείλει ένα e-mail στο noradtrackssanta@outlook.com και κάποιος εργαζόμενος της NORAD θα τον ενημερώσει για το που ακριβώς βρίσκεται το έλκηθρο.

Η NORAD, που επιβλέπει τον εναέριο χώρο της Βορείου Αμερικής μέσα από την ιστοσελίδα www.noradsanta.org, η οποία λειτουργεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και κορεατικά) επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να διαπιστώνουν πού ακριβώς βρίσκονται ο Αϊ Βασίλης και τα ελάφια του.

Να σημειωθεί ότι η NORAD παρακολουθεί το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη εδώ και έξι δεκαετίες. Πρόκειται για ένα «έθιμο» που καθιερώθηκε με αφορμή ένα τυπογραφικό λάθος.

Όλα ξεκίνησαν το 1955, όταν ένα πολυκατάστημα στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου έχει την έδρα της η NORAD, δημοσίευσε διαφήμιση, στην οποία έδινε το τηλέφ��νο επικοινωνίας του Αϊ Βασίλη.

Ο τηλεφωνικός αριθμός γράφτηκε λάθος, κι έτσι άρχισε να χτυπά ασταμάτητα το τηλέφωνο της NORAD. Μετά την αρχική έκπληξη, ο αξιωματικός υπηρεσίας άρχισε να εξηγεί στα παιδιά πως βοηθά τον Αϊ Βασίλη να βρίσκει την πορεία του μέσα από τα ραντάρ….