Μπορεί η ένταση των προηγουμένων ημερών στη σχέση Τουρκίας-Ρωσίας να δείχνει ότι έχει αποκλιμακωθεί, ωστόσο, η Μόσχα «ξαναχτύπησε» και μίλησε με ντοκουμέντα για τις καταγγελίες περί λαθρεμπορίου πετρελαίου τζιχαντιστών-Τουρκίας.

Ο αντιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας μιλώντας σήμερα, ανήμερα Χ��ιστουγέννων, σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει, μέσω δορυφόρων, 12.000 βυτία και φορτηγά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

«Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι στην περιοχή Ζάκχο (μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν) υπάρχουν 11.775 βυτία και φορτηγά, τα οποία βρίσκονται και από τις δυο πλευρές των τουρκο-ιρακινών συνόρων», είπε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Ρουντσκόι και πρόσθεσε: «Πρέπει να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο τόσο από το Ιράκ όσο και από τη Συρία έρχεται δια μέσου του οδοφράγματος του Ζάκχο».

Ο αξιωματούχος του ρωσικού γενικού επιτελείου ανέφερε ακόμη ότι τα επαγγελματικά φορτηγά που είναι φορτωμένα με πετρέλαιο εξακολουθούν και τώρα να διασχίζουν τα τουρκο-συριακά σύνορα, μέσω διαφο��ετικών όμως, από των αρχικών, διαδρομών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο αριθμός των βυτίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Συρία μέσω των βόρειων και δυτικών διαδρομών, μειώνεται συνεχώς.

«Με βάση τα δορυφορικά δεδομένα, ο αριθμός των βυτίων που μετακινούνται μέσω της βόρειας διαδρομής προς το διυλιστήριο στην τουρκική πόλη Μπάτμαν έχει μειωθεί σημαντικά» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι και ο αριθμός των φορτηγών που ακολουθούν τη δυτική διαδρομή, ανάμεσα στις τουρκικές πόλεις Ρεϊνχάλι (κοντ�� στα συριακά σύνορα) και στην Αλεξανδρέττα, έχουν μειωθεί σε 265 οχήματα.