​Ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι, του πνιγμένου παιδιού που η φωτογραφία του έγινε το σύμβολο του δράματος των προσφύγων και των μεταναστών, κάλεσε τον κόσμο να ανοίξει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες σε μήνυμά του που θα μεταδοθεί την ημέρα των Χριστουγέννων.

"Το μήνυμά μου είναι πως θα ήθελα όλος ο κόσμος να ανοίξει τις πόρτες του στους Σύρους. Αν κάποιος κλείνει την πόρτα σε έναν άνθρωπο, είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο", λέει ο Αμπντουλάχ Κούρντι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ένα απόσπασμα του οποίου μεταδόθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Το πτώμα του τρίχρονου Αϊλάν ξεβράστηκε σε τουρκική παραλία τον Σεπτέμβριο.

Η οικογένεια Κούρντι, Κούρδοι της Συρίας που κατέφυγαν στην Τουρκία λόγω του πολέμου στη χώρα τους, προσπάθησαν, όπ��ς χιλιάδες άλλοι, να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας με λαστιχένια βάρκα. Εκτός από τον Αϊλάν, ο αδελφός του και η μητέρα του έχασαν επίσης τη ζωή τους κατά το επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

"Όταν μια πόρτα είναι ανοικτή, δεν αισθάνεται κανείς πλέον ταπεινωμένος", λέει ο Αμπντουλάχ Κούρντι στο μήνυμά του. "Αυτή τη στιγμή του χρόνου, θα ήθελα να ζητήσω από όλους εσάς να σκεφθείτε τον πόνο των πατεράδων, των μανάδων και των παιδιών που αποζητούν την ειρήνη και την ασφάλεια​. Σας ζητάμε μόνο λίγη συμπόνοια", λέει.

ΔΕΙΤΕ ��ΠΙΣΗΣ

​ΑΝΑΤΡΟΠΗ- ΣΟΚ στην υπόθεση του Αϊλάν: Ο πατέρας του ήταν ο διακινητής που βύθισε το σκάφος

Η απάντηση του πατέρα του Αϊλάν: «Είναι όλα ψέματα, δεν οδηγούσα το σκάφος»

Χωρίς ΤΕΛΟΣ η ΤΡΑΓΩΔΙΑ στο Αιγαίο: Πνίγηκαν πάνω από 100 παιδιά μέσα σε δύο μήνες

Άλλοι έξι μικροί Αϊλάν-ΝΕΚΡΑ παιδιά σε ναυάγιο ανοικτά της Σμύρνης

35 χρόνια στην ΦΥΛΑΚΗ για τους διακινητές του μικρού Αϊλάν ζητούν οι εισαγγελείς

Συγκινητικό: Ο μικρός Αϊλάν που συγκλόνισε τον πλανήτη ως «Θείο βρέφος» στη φάτνη!