​Επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι μετά τη νίκη που κατέγραψε στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο κ.Ραχόι θέλει να ξεκινήσει «διάλογο» με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, καθώς, όπως τόνισε, πολλά άλλα κόμματα έχουν ιδέες παρόμοιες με εκείνες του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Σύμφωνα με τον κ.Ραχόι, είναι σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας να είναι σταθερή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να παρέχει πολιτική σταθερότητα στις αγορές.

Όπως μεταδώσαμε και την Κυριακή στο star.gr τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία καθιστούν απαραίτητο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας:

Λαϊκό Κόμμα (Κεντροδεξιά) - 28,72% - 123 έδρες
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (Κεντροαριστερά) - 22,01% - 90 έδρες
Podemos (αντιθεσμική Αριστερά) - 20,66% - 69 έδρες
Ciudadanos (φιλελεύθερο Κέντρο) - 13,93% - 40 έδρες
Δημοκρατική Αριστερά Καταλoνίας (Αριστερά - Καταλανικός εθνικισμός) - 2,39% - 9 έδρες
Δημοκρατία και Ελευθερία (φιλελεύθερο Κέντρο - Καταλανικός εθνικισμός) - 2,25% - 8 έδρες
Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (Κέντρο - Κεντροδεξιά - Βασκικός εθνικισμός) - 1,20% - 6 έδρες
Ενωμένη Αριστερά - Λαϊκή Ενότητα (Αριστερά) - 3,67% - 2 έδρες
Ενότητα Βασκικής Χώρας (Αριστερά - Βασκικός εθνικισμός) - 0,87% - 2 έδρες
Καναριακή Συμμαχία - Καναριανό Εθνικιστικό Κόμμα (Κέντρο - Κεντροδεξιά - Καναριακός εθνικισμός) - 0,33% - 1 έδρα
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
1. Μεγάλος συνασπισμός Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς: Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας, Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να συγκατοικήσουν στα κυβερνητικά έδρανα, υπό την ηγεμονία της Κεντροδεξιάς.
2. Αντιδεξιά συμμαχία: Πρόκειται για το σενάριο της συμμαχίας των Σοσιαλιστών με τους Podemos και Ciudadanos (Κεντροαριστερά, αντιθεσμική Αριστερά και φιλελεύθερο Κέντρο).
3. Συμμαχία Κεντροαριστεράς - Αριστεράς - ��εριφερειακών εθνικιστών: Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να «κλείσουν» συμφωνία με τους Podemos και με μικρά καταλανικά, βασκικά και καναριανά εθνικιστικά κόμματα, αφήνοντας έξω από τη συμμαχία τους φιλελεύθερους φιλοευρωπαίους Ciudadanos.

Ωστόσο, το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), το οποίο κατέλαβε την 4η θέση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος, Άλμπερτ Ριβέρα, ζητώντας από τους Σοσιαλιστές να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.