​Βαρύ πλήγμα υπέστη και στην Ισπανία ο δικομματισμός που δέσποζε στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία 35 χρόνια, αφού τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής έδειξαν πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Με καταγεγραμμένο το 90% των ψηφοδελτίων, κανένα κόμμα δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το ποσοστό που θα του έδινε αυτοδυναμία και ο πολιτικός χάρτης της Ισπανίας διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:

Λαϊκό Κόμμα (��αριάνο Ραχόι): 28,5% -122 έδρες
Σοσιαλιστικό Κόμμα: 22% -91 έδρες
Podemos: 20,5% -69 έδρες
Ciudadanos: 14% -40 έδρες

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία και αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή, για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει είτε, να συνεργαστούν τρία κόμματα, είτε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός από το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάτι, που όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, φαντάζει απίθανο, μιας και στελέχη και από τα δύο κόμματα, προς το παρόν τουλάχιστον το αποκλείουν.

Σύμφωνα με το Reuters, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο ακόμα τοπικοί σχηματισμοί με αριστερό προσανατολισμό συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, αριθμός που θα τους εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία, αν καταφέρουν να συνεννοηθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Λαϊκό Κόμμα από την άλλη συγκεντρώνει 122 έδρες και οι Ciudadanos, πιθανός κυβερνητικός του εταίρος, 40 έδρες και δεν καταφέρνουν μαζί να συγκεντρώσουν το όριο των 176 εδρών για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Κρίσιμο θεωρείται το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο συνεργαζόμενος σχηματισμός με το Podemos, Comu’ Podem στην Καταλονία, το ζήτημα της ανεξαρτησίας της οποίας ήταν ένα από τα κύρια διακυβεύματα των εκλογών.

Ενδεικτικό είναι, ότι η επικεφαλής της παράταξης και νυν δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, είναι πολύ δημοφιλής στην Ισπανία για τη δράση της εναντίον των εξώσεων, ενώ το Comu’ Podem κατάφερε να επιβληθεί ως πολιτική δύναμη, προκαλώντας πλήγμα στα ποσοστά του Covergencia I Unio, του Αρτούρ Μας.

Μάλιστα, η Καταλωνία και η Βαλένθια είναι οι μόνες περιοχές, όπου επικράτησαν τα συνεργαζόμενα με τους Podemos κόμματα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα, πλην του Νότου, που ψήφισε Σοσιαλιστές, με προπύργιο την Ανδαλουσία.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑ: Πρώτος ο Ραχόι, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές, τρίτοι οι Ποδέμος