Αποκάλυψη που σημαίνει… πανευρωπαϊκό συναγερμό κάνει η Die Welt στο κυριακάτικο φύλλο της.

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη δυτικές μυστικές υπηρεσίες, τονίζει πως το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να εκδώσει διαβατήρια που φαίνονται ως αυθεντικά χωρίς να είναι, αφού χρησιμοποιεί μηχανήματα υπηρεσιών έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιοχές χωρών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του!

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προμηθεύτηκε τα αυθεντικά διαβατήρια όπως επίσης και τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την έκδοση επίσημων εγγράφων, όπως ταυτότητες και διαβατήρια, από αρχές και υπηρεσίες των πόλεων που κατέκτησε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και πιθανώς αλλού. Ο αριθμός των εγγράφων υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες.

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η τιμή ενός διαβατηρίου στη μαύρη αγορά ανέρχεται στα 1.000 με 1.500 δολάρια. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ανησυχία, ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αυτά τα διαβατήρια και για να στείλουν τρομοκράτες υπό τον μανδύα του πρόσφυγα στην Ευρώπη.

Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, πάντως, ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι προειδοποιεί πως θα ήταν λάθος «να θεωρούνται γενικά οι πρόσφυγες ως εν δυνάμει τρομοκράτες».