​Σημείο επαναπροσέγγισης για γεωπολιτικούς και διπλωματικούς λόγους βρίσκουν μετά από 5 χρόνια ψυχρότητας Τουρκία και Ισραήλ. Άγκυρα και Τελ Αβίβ, παίκτες εξαιρετικά δυνατοί και οι δύο στη σκακιέρα της Μεσογείου αποφάσισαν να εξομαλύνουν ��ις σχέσεις τους.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν χαλάσει το 2010 όταν Ισρηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στο πλοίο Mavi Marmara που πήγαινε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 Τούρκοι πολίτες. Πλέον το Ισραήλ δέχεται να δώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων (20 εκατομμύρια δολάρια).
Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφώνησε να αποσύρει όλες τις αξιώσεις της εναντίον του Ισραήλ και δέχθηκε να απελάσει τον Παλαιστίνιο AnuriSaleh που έχει αυτοεξοριστεί στην Κωνσταντινούπολη.
Κοινός στόχος η συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο
Οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι της Αμερικής, κι έτσι τα βήματα συνεργασίας μεταξύ τους ικανοποιούν τον Λευκό Οίκο για την εκμετάλλευση των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Τα αποθέματα φυσικού αέριου στη Μέσογειο τους ξανάφεραν κοντά.
Η συμφωνία έρχεται την ώρα ακριβώς που ο Νετανιάχου έχει κλείσει συμφωνία για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο Λεβιάθαν, που βρίσκεται στα νερά της ισραηλινής οικονομικής ζώνης, στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Το Ισραήλ είχε σχέδια να εξάγει την πλεονάζουσα παραγωγή στην Αίγυπτο μέσω των υφιστάμενων αγωγών, αλλά η πρόσφατη ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, μάλλον ματαιώνει αυτά τα σχέδια.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αμέσως ή εμμέσως και τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.
Η μυστική συνάντηση στη ΖΥΡΙΧΗ
Η προσωρινή συμφωνία, η οποία θα σημάνει την επιστροφή των πρεσβευτών Τουρκίας-Ισραήλ τους μετά από πέντε χρόνια απουσίας, επιτεύχθηκε σε μια μυστική συνάντηση των δύο πλευρών, στη Ζυρίχη της Ελβετίας, την περασμένη Τετάρτη. Όπως επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί αξωματούχοι απεσταλμένοι του Νετανιάχου ήταν ο Joseph Ciechanover και ο νέος επικεφαλής της Μοσάντ Yossi Cohen. Εκ μέρους του Ερντογάν παρέστη ο Υφυπουργός Εξωτερικών Feridum Sinirlioglu.