​Τρεις όρους έθεσε η Μόσχα στην Άγκυρα για να ξεπεραστεί η κρίση μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοεμβρίου.

Αυτό αποκαλύπτει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ με συνέντευξή του στην Cumhuriyet.

Σύμφωνα με τον ρώσο διπλωμάτη οι τρεις όροι που θέτει το Κρεμλίνο είναι οι εξής:

1.Η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού τζετ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ρώσων πιλότων.

2.Να βρεθούν οι υπαίτιοι της κατάρριψης και να λογοδοτήσουν

3.Η Άγκυρα να καταβάλει χρηματική αποζημίωση για την ζημία που υπέστη η Ρωσία

«Αν ο�� προσδοκίες μας δεν ικανοποιηθούν, όποια άλλη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα αποκαθιστά τα πράγματα» δήλωσε ο Καρλόφ.

Μάλιστα έσπευσε να ασκήσει κριτική στην Άγκυρα για την στάση της λέγοντας πως την ώρα που η Τουρκία φέρεται να τάσσεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται επίσης δηλώσεις που δεν ταιριάζουν σε μια τέτοια προσέγγιση».

Ο ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, κατονόμασε τον Αλπαρσλάν Τσελίκ (που είχε παρουσιαστεί ως τουρκμένος αντάρτης), ως υπαίτιο της δολοφονίας του ενός πιλότου, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης και προσπαθούσε να προσγειωθεί με το αλεξίπτωτο.

«Ο Τσέλικ σκότωσε τον πιλότο μας. Πήγε μπροστά στις κάμερες και έκανε δηλώσεις και στη συνέχεια έδειχνε κομμάτι από το αλεξίπτωτο. Μιλούσε άνετα την τουρκική γλώσσα» είπε ο Κάρλοφ προσθέτοντας πως ο πατέρας του υπήρξε δήμαρχος σε τουρκική πόλη.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Το Κρεμλίνο ακύρωσε την διμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου στο Αγία Πετρούπολη, αλλά όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλ��νου Ντμίτρι Πεσκόφ «Δεν θα συμβεί, δεν είναι προγραμματισμένη».