Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία. Την Κυριακή μίλησαν οι τρεις κύριοι διεκδικητές ενώπιον χιλιάδων ψηφοφόρων τους στη Μαδρίτη εν αναμονή της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι και του ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ραχόι στην ομιλία του στην Πλάθα ντε Τόρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προεκλογική του υπόσχεση για τη δημιουργία 2 εκατ. θέσεων εργασίας, ενώ έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους ν’ αγνοήσουν τις υποσχέσεις των άλλων κομμάτων για μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία, τονίζοντας ότι μόνο στόχο έχουν τον αποκλεισμό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, δηλαδή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ).

Ο ηγέτης του νεόκοπου κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπερτ Ριβέρα, μπροστά σε δέκα χιλιάδες οπαδούς του, υποστήριξε τα «οράματά» του και ισχυρίστηκε πως η παράταξή του αποτελεί τον φορέα της δεύτερης «Μεταπολ��τευσης» στην Ισπανία (μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975). Ο Ριβέρα συνέκρινε τον εαυτό του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας στις κατηγορίες που του απευθύνουν οι αντίπαλοί του για απειρία, επιχειρηματολογώντας πως το 2008 και ο ηγέτης των ΗΠΑ λοιδορήθηκε ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας.

Ο Πάβλο Ιγκλέσιας, από τη μεριά του, έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία του Podemos με μία μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα προάστια τ��ς Μαδρίτης. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα γιορτής κι ενθουσιασμού, το πολυπληθές ακροατήριο χαιρέτισε με συνθήματα που φανέρωναν πίστη κι αισιοδοξία για τη νίκη, τις πύρινες ομιλίες που ξεδίπλωσαν τα ηγετικά στελέχη που κατέρχονται ως υποψήφιοι στην επικείμενη αναμέτρηση.