​Στο αεροδρόμιο του Τορόντο υποδέχτηκε ο γοητευτικός πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, μια πρώτη ομάδα 163 Σύρων προσφύγων, η οποία έφτασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής με στρατιωτικό αεροσκάφος προερχόμενο από τη Βηρυτό.

1ONWS609.jpg
«Αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος ως πρόσφυγες και θα βγουν από το αεροδρόμιο ως μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάρτα υγείας και μια ευκαιρία να γίνουν εντελώς Καναδοί. Όλοι θα θυμούνται την ημέρα αυτή», δήλωσε ο Τριντό πριν πάει να χαιρετίσει τις οικογένειες, συνήθως μητέρες με τα παιδιά τους.

9B317AO9.jpg
Για τον Καναδά, «είναι πηγή δύναμης» να υποδέχεται τους πρόσφυγες αυτούς και να τους «προσφέρει απλόχερα ένα μέλλον γι αυτούς και τα παιδιά τους», πρόσθεσε ο Τριντό τον οποίο συνόδευαν πολλά μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους οι υπουργοί Μετανάστευσης Τζον Μακ Κάλουμ και Άμυνας Χαρτζίτ Σατζάν.

32Z8MW15.jpg
«Είναι μια υπέροχη νύχτα» για τους ανθρώπους αυτούς «που διέφυγαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση» στη χώρα τους, είπε ο Τριντό.

CANADA1-735x459.jpg
Ο Καναδάς είναι η πρώτη βορειοαμερικανική χώρα που ανοίγει τα σύνορα της για τους Σύρους πρόσφυγες, μετά τη δέσμευσή της να δεχτεί 25.000 πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

VSW0LL89.jpg
Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, τελικά 10.000 Σύροι αναμένεται να βρουν άσυλο στον Καναδά πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου προερχόμενοι από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

CQ10TZM3.jpg
Στις ΗΠΑ, παρότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για την υποδοχή 10.000 προσφύγων, οι μισές από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι δεν θα δεχτούν κανέναν.

OM7TY2GY.jpg
Το βράδυ της Πέμπτης στο Τορόντο, δεκάδες εθελοντές, ανάμεσά τους 30 διερμηνείς και μέλη των υπηρεσιών Μετανάστευσης, προχώρησαν στις διοικητικές τυπικές διαδικασίες και διένειμαν παλτά, μπότες για το χιόνι και δωράκια για το καλωσόρισμα.

CANADA4.jpg
Καναδοί έφθασαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας - συχνά συνοδεύονταν από τα παιδιά τους - για να δώσουν ζεστά ρούχα και ελπίζοντας να συναντήσουν τους πρόσφυγες. Αλλά οι τελευταίοι αποβιβάστηκαν σε έναν απομακρυσμένο τερματικό σταθμό, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό.

Οι 163 πρόσφυγες επρόκειτο να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της μεγαλύτερης καναδικής πόλης πριν συναντήσουν σήμερα τον ανάδοχό τους ή μέλη της οικογένειάς τους που έχουν δεσμευτεί να τους υποστηρίξουν και να τους προσφέρουν βοήθεια τους προσεχείς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τζάστιν Τριντό: Ποιός είναι ο 43χρονος «κούκλος» ΝΕΟΣ Πρωθυπουργός του Καναδά

ΤΡΕΛΑ με τον Καναδό πρωθυπουργό: ΔΕΙΤΕ μια εφαρμογή που τον δείχνει γυμνό με ένα φύλλο συκής

ΔΕΙΤΕ: Το στριπτίζ του Καναδού Πρωθυπουργού – ΒΙΝΤΕ��