​Πέθανε ο αμερικανός ακτιβιστής, περιβαλλοντολόγος και επιχειρηματίας Ντάγκλας Τόμπκινς, συνιδρυτής της εταιρίας σπορ ενδύματος The North Face σε ηλικία 72 ετών!

upl5668289f89fcd.jpg
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο Τόμπκινς είχε ατύχημα, ενώ έκανε καγιάκ στην Παταγονία, στη νότια Χιλή.

Ο 72χρονος πέθανε από "οξεία υποθερμία" μετά τη βύθιση του καγιάκ του στα παγωμένα νερά της λίμνης General Carrera, διευκρίνισε η υπηρεσία υγείας της κυβέρνησης της Χιλής.

Ο Τόμπκινς έκανε καγιάκ στη λίμνη μαζί με τέσσερις Αμερικανούς και έναν Μεξικανό όταν ισχυρές ριπές ανέμου προκάλεσαν κύματα τα οποία ήταν και αιτία της βύθισης του καγιάκ.

Χιλιανό πλοίο περισυνέλεξε την εξαμελή ομάδα και ο Ντάγκλας Τόμπκινς μεταφέρθηκε με ελι��όπτερο στο νοσοκομείο της πόλης Κοϊάικε όπου πέθανε ώρες αργότερα παρά τις προσπάθειες των γιατρών να ανεβεί η θερμοκρασία του που είχε πέσει στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι πέντε φίλοι που τον συνόδευαν είναι καλά στην υγεία τους.

Ο Τόμπκινς είχε ιδρύσει την εταιρία σπορ ενδύματος The North Face μαζί με έναν συνέταιρο το 1964. Τέσσερα χρόνια αργότερα, βοήθησε την τότε σύζυγό του Σούζι Τόμπκινς Μπιούελ να ιδρύσει την εταιρία έτοιμου ενδύματος Esprit.

14_TNF_0034_DMRC_NSE_Facebook_1200x627_M.jpg
Όταν πούλησε τις μετοχές του από τις The North Face και Esprit, ο Τόμπκινς εγκαταστάθηκε στη Χιλή το 1990, έγινε ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος και επίσης δραστηριοποιείτο σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης ώστε να προστατεύσει δασική περιοχή 8.000 τετραγωνικών χλμ. στην Παταγονία μεταξύ Χιλής και Αργεντινής, την οποία μετέτρεψε σε εθνικά πάρκα και έκανε δωρεά στις δύο χώρες.

Η εταιρία The North Face εξέφρασε «βαθύτατη θλίψη για την είδηση του θανάτου του Ντάγκλας» τον οποίο χαρακτήρισε «παθιασμένο υπ��ρμαχο του περιβάλλοντος».