​Η ιέρεια της ιταλικής μόδας, η γνωστή Ιταλίδα σχεδιάστρια Krizia, κατά κόσμον Mαριούτσια Μαντέλι, απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Τα ιταλικά μέσα αναφέρουν ότι αισθάνθηκε μια ξαφνική αδιαθεσία, ενώ βρισκόταν στην κατοικία της στο Μιλάνο, με τον συνομήλικο σύζυγό της.

Krizia+Milan+Fashion+Week+Spring+Summer+2010+v0PjHvZpp4Gl.jpg
Η εφημερίδα La Repubblica την χαρακτηρίζει «μεγάλη κυρία του ιταλικού στυλ» και αναφέρει ότι οι πρώτες της δημιουργίες ήταν απλές, με ουσιαστικά σχέδια και γραμμές, ενώ στην δεκαετία του 1970 είχε το θάρρος να πάει «κόντρα στο ρεύμα και στις επιταγές της μόδας της στιγμής», προτείνοντας πολύ κοντά, αλλά συγχρόνως κομψά παντελόνια… τα γνωστά σορτς!

2009+Milan+Fashion+Week+Krizia+Fashion+Show+ubh28TTyE6sl.jpg
Τον Ιούνιο του 2014, η εταιρία Krizia Spa πωλήθηκε σε κινέζους επενδυτές, διατηρώντας, όμως την ιδιοκτησία σειράς ακινήτων.

Mariuccia-Mandelli.jpg
Στην δεκαετία του 1990 ο οίκος Krizia, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» είχε κατηγορηθεί για δωροδοκίες, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας εξέδωσε πλήρως αθωωτική απόφαση.

mariuccia-mandelli-krizia_84-profile.jpg
Η εφημερίδα του Μιλάνου Corriere della Sera δημοσιεύει ότι «Το καλλιτεχνικό της όνομα το είχε επιλέξει από τους Διαλόγους του Πλάτωνα». Την χαρακτηρίζει «πάντα χαμηλών τόνων και μετρημένη», και σημειώνει ότι «είχε ξεκινήσει την σταδιοδρομία της αμέσως μετά τις σπουδές της στην Ελβετία, με αδιάκοπη ανοδική πορεί��».