Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, σημαντικός ήταν και είναι ο ρόλος της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Ο λόγος για την 25χρονη ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας και εγγονής του ιστορικού ηγέτη του FN, Ζαν Μαρί Λεπέν, που αντικατέστησε τον παππού της στην κρίσιμη περιοχή της Προβηγκίας- Άλπεων- Κοτ-ντ'Αζούρ.

φγηχσγηχφγ.jpg


Το who is who της γοητευτικής παρουσίας της ακροδεξιάς:


Γεννηθείσα το 1989, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν μεγάλωσε δυτικά του Παρισιού, στο σπίτι όπου μεγάλωσαν γενεές της οικογένειας. Ο Σαμιουέλ Μαρεσάλ, πρώην πολιτικός του FN, παντρεύτηκε τη μητέρα της και τη μεγάλωσε σαν κόρη του (αν και το ζεύγος αργότερα χώρισε).

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το 2013 η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν μήνυσε την L'Express για παραβίαση προσωπικών δεδομένων/ ιδιωτικότητας, όταν αποκάλυψε ότι βιολογικός της πατέρας ήταν ο εκλιπών δημοσιογράφος και διπλωμάτης Ροζέρ Αουκέ, που είχε κρατηθεί όμηρος για μήνες στον Λίβανο. Η εφημερίδα αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ.

Έχει σπουδάσει Νομική και έχει παντρευτεί τον επίσης πολιτικό του FN, Ματιέ Ντεκός. Έχουν μια κόρη, την Ολύμπ.

φηξδξσφηξ.jpg

Σημειώνεται ότι η Μαριόν Μαρεσάλ είχε «ταχθεί στον αγώνα» του κόμματος από την ηλικία των δύο ετών, εμφανιζόμενη με τον παππού της σε αφίσα του FN. Ωστόσο, η ίδια επιμένει ότι δεν ανετράφη για να γίνει στέλεχος- σύμβολο του κόμματος, επιμένοντας ότι στην οικογένειά της δεν μιλούσαν για πολιτική στο σπίτι και πως ήταν ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το ότι ήταν μέλος του κόμματος από τα 18 και ότι δύο χρόνια μετά (2010) συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές.

Κάποιοι παρατηρητές ανέφεραν ότι στην αρχή φαινόταν ντροπαλή, χάνοντας τα λόγια της, ωστόσο αυτό σύντομα άλλαξε, και το 2012 εξελέγη βουλευτής- η νεότερη που είχε μπει ποτέ στη γαλλική Βουλή. Η ί��ια είναι συντηρητική Καθολική, και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε διαδηλώσεις κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, τασσόμενη υπέρ της «παραδοσιακής οικογένειας». Έχει επανειλημμένα μιλήσει για την «αληθινή γαλλική ταυτότητα», απαιτώντας οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία να υιοθετήσουν αξίες που πηγάζουν από τον Χριστιανισμό. Μία φράση που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα για τον εαυτό της είναι «Francaise de souche», δηλαδή «γνήσια Γαλλίδα».

τρηστηατη.jpg

Αναλυτές επισημαίνουν ότι στην ουσία έχει αντικαταστήσει τον παππού της (που ήταν υποψήφιος στην ίδια περιοχή), υιοθετώντας τη ρητορική κ��ι την κοσμοθεωρία του, χωρίς όμως τα αντισημιτικά σχόλια.

Επίσης, προβάλλει καλύτερα την εικόνα της, ως μιας νέας, φρέσκιας, γεμάτης ζωντάνια 25χρονης, με αποτέλεσμα αρκετοί ψηφοφόροι να φαίνονται πρόθυμοι να προσπερνούν τις πιο «σκληροπυρηνικές» αντιλήψεις της.

Ο Φρανσουά Τονέ, Γάλλος δημοσιογράφος της «La Provence», που κάλυψε την καμπάνια της, τονίζει ότι δεν είναι μόνο το χαμόγελό της που προσελκύει τους ψηφοφόρους, αλλά και το ότι τραβάει πολύ κόσμο στις εκδηλώσεις της, μιλώντας πολύ σε κόσμο στον δρόμο, ενώ σπάνια κάποιος της αντιπαρατίθεται, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει μεγάλη πολιτική ευθύνη.

ξδηξσδφξ.jpg

Ο Τονέ υπογραμμίζει ακόμα, ότι συχνά στέκεται με τα χέρια στις τσέπες, κάτι που υποδεικνύει προσπάθεια να «σπάσει η εικόνα» του «υποκριτή άνδρα πολιτικού».

Τέλος, έχει σημαντική παρουσία στα social media και στον Τύπο: Τον Απρίλιο έγινε viral βίντεο που την έδειχνε να αποκαλεί «κρετίνο» τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.