Περίπατο φαίνεται πως έκανε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας.

Έχοντας μετρήσει περίπου το 95% των ψήφων το ακροδεξιό κόμμα προηγείται συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο ποσοστό της τάξης του 28,6%. Το κόμμα της Λεπέν κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό να σημειώσει τρομερή άνοδο, καθώς σε εκλογές που είχαν γίνει πριν πέντε χρόνια είχε συγκεντρώσει μόλις 11%.

Δεύτερος στην εκλογική αναμέτρηση έρχεται ο Νικολά Σαρκοζί με 27,4% ενώ τρίτος και καταϊδρωμένος ο Φρανσουά Ολάντ με 22,7%, παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα του ανέβηκε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ενδεικτικό της μεγάλης και ιστορικής νίκης του Εθνικού Μετώπου είναι ότι στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών κατέγραψε πρωτιά σε έξι από τις συνολικά δεκατρείς περιφέρειες.

Μεγάλη ήταν και η προσωπική νίκη της Μαρίν Λεπέν και της ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, οι οποίες κέρδισαν περισσότερο από το 40% των ψήφων στη βόρεια και τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ οι Σοσιαλιστές του Ολάντ δήλωσαν πως υποψήφιοι τους από δυο περιφέρ��ιες αποσύρονται.

gallikos-tipos-1.jpg

Την ίδια στιγμή, η Le Figaro και η Humanite κάνουν λόγο για αποτελέσματα σοκ, ενώ η Liberation προειδοποιεί στο πρωτοσέλιδό της πως «πλησιάζει» η ώρα της Λεπέν καθώς σε 18 μήνες είναι προγραμματισμένες οι εθνικές εκλογές στη χώρα.

gallikos-tipos-3.png

Το ερώτημα που τίθεται τώρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα, είναι αν το κόμμα του Ολάντ θα παραιτηθεί ώστε να στηρίξει το κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί για να αποφύγουν την επικράτηση της ακροδεξιάς Λεπέν.

gallikos-tipos-2.jpg