​Εκατομμύρια Γάλλοι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες γίνονται μέσα σε κλίμα έντασης, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Τρεις εβδομάδες μετά τον θάνατο που σκόρπισαν οι Τζιχαντιστές στο Παρίσι σε 130 άτομα, οι εκλογές αυτές διεξάγονται με τη χώρα να τελεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην πρωτεύουσα.

Συνολικά, 44,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τα νέα περιφερειακά τους συμβούλια, ενώ οι μέχρι στιγμής αναφορές κάνουν λόγο για πιθανή ιστορική επιτυχία της άκρας δεξιάς!

«Πρωταγωνιστής» των περιφερειακών εκλογών, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν, που μετά την θεαματική του άνοδο πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το Εθνικό Μέτωπο (FN) εμφανίζεται σε θέση να επικρατεί σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, ίσως και τρεις από τις συνολικά 13, κάτι πρωτοφανές στη χώρα.

Η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νο��-Πα-ντε-Καλαί και Πικαρδία), όπου είναι υποψήφια. Η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι επίσης φαβορί στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Την ίδια στιγμή, κυριαρχεί αβεβαιότητα για την τελική κατάταξη των τριών μεγάλων πολιτικών δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο, το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του Νικολά Σαρκοζί και το FN, που λαμβάνουν από 27% έως 30% των προθέσεων ψήφου, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που λαμβάνει ποσοστό 22-23%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το Εθνικό Μέτωπο στην πρώτη θέση σε έξι περιφέρειες στο σημερινό πρώτο γύρο και δείχνουν τη νίκη του σε τρεις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου: βορράς, Προβηγκία και η μεγάλη περιφέρεια της ανατολικής χώρας, όπου είναι υποψήφιος ο Φλοριάν Φιλιπό, το δεξί χέρι της Λεπέν.

Επιπλέον, το ποσοστό της αποχής δείχνει να είναι υψηλό, περίπου 50%, όπως έχει γίνει πλέον κανόνας σε αυτού του είδους τις ενδιάμεσες εκλογές. Για την ιστορία, το ποσοστό αποχής στον πρώτο γύρο των περιφερειακών του 2010 είχε ανέλθει σε 53,6%.

Η ψηφοφορία διεξάγεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των 13 μεγάλων μητροπολιτικών περιφερειών που προέκυψαν έπειτα από μια εδαφική μεταρρύθμιση και σε τέσσερις περιφέρειες και υπερπόντια εδάφη (Γ��υαδελούπη, Ρεϊνιόν, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα).

Να αναφέρουμε τέλος, πως τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά έως τις 17.00 ώρα Γκρίνουιτς στις περισσότερες πόλεις, αλλά οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν έως τις 19.00 ώρα Γκρίνουιτς στις μεγάλες πόλεις.