Σε ελεύθερη ζώνη λαθρεμπορίου πετρελαίου έχει μετατραπεί η περιοχή γύρω από τα σύνορα Συρίας- Τουρκίας.

Όπως σας ενημέρωσε σε παλαιότερη ανάρτηση το star.gr, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Οι φωτογραφίες δείχνουν εκατοντάδες βυτιοφόρα που σταθμεύουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα, περιμένοντας να τα διασχίσουν νύχτα. Εγκαταστάσεις όπου χιλιάδες βυτία σε ατελείωτες ουρές φορτώνουν αργό πετρέλαιο ή άλλα προϊόντα διύλισης, αλλά και λιμάνια και διυλιστήρια μέσα στην Τουρκία όπου τα βυτία ξεφορτώνουν το πετρέλαιο.

«Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι μια από τις βασικές πηγές συντήρησης των τρομοκρατών στην Συρία. Βγάζουν περίπου δυο δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και τα ξοδεύουν για να στρατολογούν μαχητές σε ολόκληρο τον κόσμο, προμηθεύοντας τους εξοπλισμό και όπλα».

Κάθε φορά που γίνεται αεροπορική επιδρομή τα κομβόι σταματούν και οι οδηγοί τρέχουν να κρυφτούν ενώ καταφθάνουν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε διπλανά βυτιοφόρα.

Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων είναι χιλιάδες, αφού από την εποχή του Σαντάμ και το εμπάργκο πετρελαίου, το κράτος παρότρυνε μαζικά ακόμα και ιδιώτες να αποκτήσουν βυτιοφόρα για να μεταφέρουν λαθραίο πετρέλαιο.

«Ανακαλύψαμε τρεις βασικούς άξονες μεταφοράς πετρελαίου στην Τουρκία από τις περιοχές του Ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ».

Οι άξονες αυτοί είναι:

ο δυτικός που καταλήγει στα λιμάνια Ντερτιόλ και Ισκαντερούν της Τουρκίας όπου μεταφέρονται παράγωγα πετρελαίου από διυλιστήρια κοντά στη Ρακά. Στα λιμάνια υπάρχουν εξειδικευμένα σποτ τάνκερ για αποθήκευση.

Ο βόρειος που πηγαίνει πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές της Συρίας που ελέγχει ο ISIS σε διυλιστήριο στο Μπατμάν της Τουρκίας

Ο ανατολικός που οδηγεί από τις πετρελαιοπηγές στις όχθες του Ευφράτη στο Ντειρ εσ Ζορ στην Τουρκία.

Δείτε το βίντεο του Star