​Οπλισμένοι σαν «αστακοί» με καλάσνικοφ, πιστόλια και γεμιστήρες είναι πλέον οι Ρώσοι πιλότοι που πετούν σε αποστολές πάνω από την Συρία.

Το προληπτικό αυτό μέτρο ελήφθη μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά. Το καλάσνικοφ είναι στερεωμένο πάνω στο κάθισμα του πιλότου, με το οποίο εκτινάσσεται, ώστε να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί. Στον εναέριο χώρο της Συρίας επιχειρούν πλέον και τα Ρωσικά Σουκόι 34.

Τα Ρωσικά Σουκόι 34 είναι τα πιο εξελιγμένα δικινητήρια βομβαρδιστικά, ανώτερα επιχειρησιακά από τα τουρκικά F16, και έχουν εξοπλισθεί επιπροσθέτως με πυραύλους αέρος για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή εναντίον των ρωσικών αεροσκαφών.

Την ίδια ώρα το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S 400 έχει αναπτυχθεί πλήρως στο έδαφος, ενώ στην θαλάσσια περιοχή έσπευσαν δυο τουρκικά υποβρύχια, το S-352 Dolunay και το S-359 Burakreis τύπου 209/1400.

Τα δυο τουρκικά υποβρύχια περιπολούν και αυτά στα ανοιχτά της Συρίας και παρακολουθούν από κοντά το πυραυλοφόρο καταδρομικό ΜΟΣΚΒΑ που κατέπλευσε στην περιοχή μετά την κατάρριψη του Σούκοι. Η δύναμη πυρός του ΜΟΣΚΒΑ περιλαμβάνει 64 αντιαεροπορικούς πυραύλους S 300 και 16 πυραύλους VULCAN P 1000 καθώς και συστήματα ανθυποβρ��χιακής άμυνας.