​Με ένταση συνεχίζονται οι «πολεμικές κινήσεις» μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Η Μόσχα κλιμακώνει τις κινήσεις της, απορρίπτοντας όσες προσπάθειες κάνει η Άγκυρα για να μην υπάρξουν απαντήσεις από τους Ρώσους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε αίτημα του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν, για συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς η Τουρκία αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Ταυτόχρονα διπλωματικά ενεργοποιείται τόσο προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, το οποίο περνάει τη χειρότερη φάση των σχέσεών του με την Τουρκία, αλλά και με τις ΗΠΑ που πλέον δεν είναι διατεθειμένες να αυξήσουν τον βαθμό εμπλοκής τους στη Συρία.

Η Ρωσία εδώ και μέρες ακολουθεί την τακτική της καμένης γης απέναντι στους τουρκομάνους αντάρτες διαλύοντας κυριολεκτικά θέσεις και εγκαταστάσεις τους, ενώ με την ανάπτυξη των S-400 δημιουργεί ομπρέλα προστασίας στα αεροσκάφη της που δρουν ανενόχλητα.

Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των Su-34 ρίχνει στο παιχνίδι αεροσκάφη κατά πολύ ανώτερα εκείνων που διαθέτει η Τουρκία για να πλήξει τη γραμμή του λαθρεμπορίου του ISIS.

Εν τω μεταξύ αν και κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ωστόσο, η δήλωσή του δεν κρίθηκε επαρκής από το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σχολιάζοντας τη ρωσική αξίωση για συγγνώμη, έριξε λάδι στη φωτιά και δήλωσε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες:

«Η προστασία του εναέριου χώρου, των συνόρων μας, δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησής μου και ουδείς Τούρκος πρωθυπουργός ή πρόεδρος θα απολογηθεί για το γεγονός ότι κάνει το καθήκον του».

Ταυτόχρονα ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να συνδέει την Τουρκία με τους τζιχαντιστές. Η Ρωσία έχει βάσιμες υποψίες ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία συνέβη για να συνεχίσουν γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία, δήλωσε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Ρω��ίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Μόσχα επιθυμεί να σχηματίσει μια διευρυμένη συμμαχία χωρών ενάντια στην τρομοκρατία, ο Πούτιν δήλωσε: «Πάντα το υπερασπιζόμασταν αυτό», προσθέτοντας: «Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ενώ κάποια χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις για να πετύχει τους στόχους της».

Παράλληλα ο Πούτιν τόνισε πως η οικονομική υποστήριξη προς τους τρομοκράτες στη Συρία συνεχίζεται.

«Πρόσφατα λάβαμε κι άλλες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται σε βιομηχανι��ή κλίμακα στο έδαφος της Τουρκίας», τόνισε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα κινηθεί «με υπομονή και όχι συναισθηματικά», πριν λάβει οποιαδήποτε μέτρα σε απάντηση του ρωσικού εμπάργκο εις βάρος της.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανήθικες τις κατηγορίες περί αγοράς πετρελαίου από τον ISIS, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έκανε γνωστό ότι τα μαχητικά αεροσκάφη SU-34 που παίρνουν μέρος στις ρωσικές επιχειρήσεις, στη Συρία, θα φέρουν στο εξής πυραύλους αέρος-αέρος για λόγους αυτοάμυνας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την επαναφορά της βίζας γ��α τους Τούρκους και την αναστολή των εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από την Τουρκία.

Σε αντίποινα για την κατάρριψη του μαχητικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο, η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές κυρίως αγροτικών προϊόντων, λαχανικών και φρούτων από την Τουρκία και μπορεί να επεκτείνει τις κυρώσεις της, εάν χρειαστεί, δήλωσαν τη Δευτέρα ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι κυβερνητικής συνεδρίασης.