​Δυσχεραίνουν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αφού η Μόσχα είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει τα αντίποινα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Αυτό είναι ολοφάνερο στην σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία. Μάλιστα αυτό θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες. Είπε ακόμα ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν στόχο τους πολίτες της Τουρκίας αλλά είναι μια απάντηση στην πισώπλατη μαχαιριά της τουρκικής κυβέρνησης στην Ρωσία. Διευκρίνισε επίσης πως το εμπάργκο αργότερα θα επεκταθεί.

Παράλληλα, η Ρωσία απαγόρευσε τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων στην Τουρκία , όπως ανακοίνωσε ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ίγκορ Σουβάλοφ- προσθέτοντας ότι έχουν απαγορευτεί όλες οι πτήσεις charter προς την Τουρκία, καθώς και περιορισμοί στις κανονικές πτήσεις.

«Όλες οι πωλήσεις τουριστικών πακέτων στην Τουρκία σταματούν αμέσως. Οι πτήσεις charter στην Τουρκία απαγορεύονται, εκτός από αυτές για την επιστροφή Ρώσων τουριστών από εκεί» σημείωσε, ��ονίζοντας ότι θα επιβληθούν επιπλέον έλεγχοι στις τακτικές πτήσεις, έτσι ώστε να «διασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι εν λόγω κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2015 ή βιομηχανικά προϊόντα.

«Με εντολή του προέδρου, θα θεσπιστεί καθεστώς βίζας, αλλά η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα περιορίζεται. Οι Τούρκοι πολίτες απλά θα πρέπει να παίρνουν βίζα για να επισκεφθούν τη Ρωσία» διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα κάθετος σε δηλώσεις του ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «Η Τουρκία δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους».

«Καμία χώρα δεν πρέπει να μας ζητά να απολογηθούμε, διότι κάναμε το καθήκον μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ προειδοποιώντας ότι τέτοια περιστατικά εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, όσο η Ρωσία και ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός συνεχίζουν να βομβαρδίζουν χωριστά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.