​Περίπου 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

Η μεγαλύτερη παγκόσμια διάσκεψη που έχει οργανωθεί ποτέ για το κλίμα άρχισε κοντά στο Παρίσι, δύο εβδομάδες μετά τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν πλήξει τη Γαλλία και στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, ενώ 350 τραυματίσθηκαν.

«Το μέλλον του πλανήτη» θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καλώντας τους ομολόγους του να μην «διαψεύσουν τη μεγάλη ελπίδα» που έχει δημιουργήσει η συνάντηση αυτή.

Η COP21 δημιουργεί «μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε», δήλωσε κατά την έναρξη της ιστορικής αυτής συνάντησης ενώπιον των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση ... αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο», πρόσθεσε.

Ομπάμα: Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου «να αρθούν στο ύψος» του διακυβεύματος της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.

«Έχουμε την δύναμη να καθορίσουμε το μέλλον μας σήμερα και αύριο, αλλά μόνο εφόσον αρθούμε στο ύψος του διακυβεύματος» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον των περίπου 150 ηγετών που έχουν συγκεντρωθεί στο Μπουρζέ.

Ο ηγέτης του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα απέρριψε επιπλέον σθεναρά το επιχείρημα βάσει του οποίου η μάχη για την αντιμε��ωπίση της κλιμ��τικής αλλαγής θα έπληττε την οικονομία.

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, έχουν συνείδηση της "ευθύνης τους να αναλάβουν δράση" υπέρ του κλίματος» πρόσθεσε.

«Ως οι χώρες που ρυπαίνουμε περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας να αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Ομπάμα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΛΟΙ οι ΗΓΕΤΕΣ του πλανήτη ΜΑΖΙ-Δείτε ΠΛΟΥΣΙΟ φωτορεπορτάζ!

Τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι: Ξεκινά η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή