​Θέμα χρόνου ήταν να υπογράψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το διάταγμα με το οποίο θα επιβάλλονταν και με τη… βούλα οι οικονομικές κυρ��σεις σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα με τη Συρία.

Αυτό έγινε λοιπόν το Σάββατο και όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην εγγύηση της εθνικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Ρώσων πολιτών.

Ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα που υπέγραψε ο Τσάρος της Ρωσίας είναι η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρίες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζό��ενους και η επαναφορά του καθεστώτος της θεώρησης εισόδου μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα όπως ορίζει το διάταγμα «από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι Ρώσοι εργοδότες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό (…) μεταξύ των πολιτών που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας».

Περιορίζεται ακόμα η δυνατότητα των οργανώσεων υπό τουρκική δικαιοδοσία να δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια, ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί και στις δραστηριότητες των τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία.

Το κείμενο προβλέπει ακόμα χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εισαγωγών ορισμένων ειδών εμπορευμάτων που προέρχονται από την Δημοκρατία της Τουρκίας, βάση ενός καταλόγου που ολοκλήρωσε η ρωσική κυβέρνηση, η σύνθεση του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί.

Πάντως τα ρωσικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Β. Πούτιν έχει δώσει εντολή στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει μια λίστα αγαθών και υπηρεσιών στα οποία δεν θα εφαρμοστούν τα οικονομικά μέτρα.

Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες τέλος θα υποβάλλονται επίσης σε επιπλέον ελέγχους όταν φθάνουν σε ρωσικό έδαφος για λόγους ασφαλείας.