​Εντολή για οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας έδωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να ετοιμάσουν μέτρα, που θα "παγώσουν" ορισμένα κοινά επενδυτικά σχέδια με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας ζήτησε σήμερα από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει μέσα δύο ημέρες σειρά οικονομικών μέτρων, που θα αφορούν στο εμπόριο, στις επενδύσεις, καθώς και στην απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό.

Η Ρωσία όμως έχει ακόμη δύο δυνατά «όπλα» εναντίον της Ρωσίας. Το ένα είναι η ακύρωση της κατασκευής του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου Turkish Stream και το άλλο, η ακύρωση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλουκάγεφ, δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου Turkish Stream.
«Αυτό το πρότζεκτ δεν διαφέρει από κανένα άλλο, μιλάμε για τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε επίπεδο επενδύσεων. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά πρότζεκτ, αλλά, όπως και κάθε άλλο τέτοιο πρότζεκτ, υπόκειται στις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, προδιαγράφοντας ουσιαστικά τη μοίρα του αγωγού.
O Ουλουκάγεφ δήλωσε ακόμη πως οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία και τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.
Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, στα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ίσως περιληφθεί και η ακύρωση της τεράστιας ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού (μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2010), στον Νότο της Τουρκίας (απέναντι από την Κύπρο) ενώ συμπλήρωσε πως οι περιορισμοί στις αερομεταφορές θα αφορούν τόσο τις κανονικές πτήσεις όσο και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι μπαίνει «φρένο» στη δημιουργία ενός ρωσοτουρκικού επενδυτικού fund που ήταν στα σκαριά.