​Σε τεταμένο κλίμα είναι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας κι ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις ολοένα και αυξάνονται στα σύνορα με τη Συρία, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρ�� Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει μέτρα, προκειμένου να "παγώσουν" ορισμένα κοινά επενδυτικά σχέδια με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία!

Σε μια συνάντηση πο�� είχε σήμερα με υπουργούς, είπε ακόμη πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο στο εμπόριο, όσο και στις επενδύσεις, καθώς και στην απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Προτείνω όλα αυτά ν�� γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες», διευκρίνισε. Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί πως κοινά πρότζεκτ μπορεί να ανασταλούν, να αυξηθούν οι δασμοί, να περιοριστούν οι μετακινήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο όπως και των τουρκικών πλοίων σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απασχόληση τουρκικών εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Περιορισμός του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου TurkStream

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου Turkish Stream.

Ο Ουλουκάγεφ δήλωσε ακόμη πως οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία και τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Πούτιν: Σκόπιμα η Τουρκία οδηγεί τις σχέσεις σε αδιέξοδο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως, κατά την άποψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας σε αδιέξοδο.

«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο», είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος. Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: AΠΑΝΤΟΥΝ οι Τούρκοι στους Ρώσους… με 20 τανκς στα σύνορα με τη Συρία!

Αντεπίθεση Ερντογάν: «Δεν νομίζω ότι είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούμε»