​Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, με επιστολή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, αναφέρει πως έφτασε η ώρα η Βρετανία να λάβει την απόφαση να συμμετάσχει στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Όπως τονίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον, η Βρετανία δεν μπορεί να παραχωρεί την προστασία της ασφάλειάς της «ως υπεργολαβία σε τρίτες χώρες» και σημειώνει: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε τα αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σαν τμήμα της γενικής στρατηγικής μας να τσακίσουμε τη δύναμη της οργάνωσης και να μειώσουμε την απειλή που αποτελεί για εμάς».

Στην επιστολή, ζητά από τους βουλευτές υποστήριξη στη στρατιωτική δράση σημειώνοντας ότι «οι απειλές των συμφερόντων μας και προς το λαό μας είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να μη μείνουμε άπραγοι και να μην αναλάβουμε δράση».

«Πρέπει να ασχοληθούμε με το ΙΚ στη Συρία, όπως το κάνουμε στο γειτονικό Ιράκ, ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή που θέτει το ΙΚ στην περιοχή και για την ασφάλειά μας εδώ. Πρέπει να τους στερήσουμε [απο το να αποκτήσουν] ένα καταφύγιο στη Συρία», είπε ο Κάμερον. «Όσο πιο πολύ χρόνο επιτρέπει κανείς στο ΙΚ να ενισχύεται στη Συρία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απειλή», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον αναμένεται να υποστηρίξει τη στρατηγική του ενώπιον των βουλευτών, με την ελπίδα να κάμψει τις επιφυλάξεις ορισμένω�� βουλευτών.

Ήδη πολλοί βουλευτές των Εργατικών γνωστοποίησαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ των πληγμάτων παρά την αντίθεση του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν.

Δεν ψηφίζουν οι Σκωτσέζοι εθνικιστές

Το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη στη Βουλή των Κοινοτήτων Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (κεντροαριστεροί εθνικιστές), πάντως, διά μέσου του αρχηγού της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Άνγκους Ρόμπερτσον, τόνισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά για την έναρξη πληγμάτων κατά του Ι.Κ. στη Συρία.

Η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.