​Σε ανθρώπινο λάθος απέδωσε και επίσημα ο Αμερικανός στρατηγός, Τζον Κάμπελ, τον αιματηρό βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, στις 3 Οκτωβρίου, μετά την έρευνα των ΗΠΑ. Ο ίδιος χαρακτήρισε το βομβαρδισμό στον οποίο χάθηκαν 22 ζωές, «ατύχημα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

«Πρόκειται για τραγικό λάθος. Οι αμερικανικές δυνάμεις ποτέ δεν θα χτ��πούσαν σκόπιμα ένα νοσοκομείο ή άλλες προστατευόμενες εγκαταστάσεις», ανέφερε ο στρατηγός Τζον Κάμπελ, διοικητής των αμερικανικών και όλων των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Τα άτομα τα οποία κρίθηκαν υπεύθυνα για το περιστατικό έχουν απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός.

Η έρευνα για το περιστατικό της 3ης Οκτωβρίου αποκάλυψε ότι το αεροσκάφος που βομβάρδισε την περιοχή, στόχευσε κατά λάθος το νοσοκομείο και όχι το συγκρότημα στο οποίο βρίσκονταν οι μαχητές Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε και ο στρατηγός Τζον Κάμπελ, παρουσιάζοντας μία περίληψη αυτής της έρευνας.

Ήδη, μετά από την επίθεση, το Πεντάγωνο είχε καταλήξει ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ακολουθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ενημερώνοντας τις ΗΠΑ για την τοποθεσία του νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα λίγες μέρες μετά το «χτύπημα», ζήτησε συγνώμη στην επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιού, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.