​Μπορεί ο Μπάρακ Ομπάμα να στήριξε «ελαφρώς» την Τουρκία, λέγοντας πως είναι δικαίωμα της να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία, ωστόσο η ανησυχία των «ισχυρών» της παγκόσμιας κοινότητας, για το διπλωματικό πόλεμο, που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού χθες, είναι μεγάλη.

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ζητούν και από τις δύο χώρες αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ η Ρωσία φαίνεται πως σχεδιάζει να ξεκινήσει… οικονομικό πόλεμο! Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, άλλωστε, μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για τους Τούρκους, χαρακτηρίζοντας την κατάρριψη του αεροσκάφους «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες των τζιχαντιστών».

Μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου αλλά και έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ,ο Μπάρακ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας οι δύο τους συμφώνησαν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν ότι πρέπει να σταματήσουν τους Τζιχαντιστές και να επικρατήσει η Ειρήνη στην Συρία.

Tην ίδια στιγμή o Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά συνετρίβη εντός της Συρίας και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Κατά τον Ερντογάν, η Τουρκία ενήργησε έτσι απλώς για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και τα «δικαιώματα των αδελφών της» στη Συρία.

Από την άλλη η Ρωσική πλευρά φαίνεται πως δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια και θα πάρει «εκδίκηση» για το περιστατικό. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, οι Ρώσοι θα χτυπήσουν τους Τούρκους σε δύο σημεία: στον τουρισμό και το φυσικό αέριο.

Όσον αφορά τον τουρισμό οι προθέσεις τους έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή μετά τη δήλωση του αντιπρόεδρου της ρωσικής Δούμα πως θα πρέπει όλοι οι Ρώσοι τουρίστες που είναι στην Τουρκία να επιστρέψουν, ενώ τουριστικά πρακτορεία «πάγωσαν» αμέσως τα πακέτα τους. Αξίζει κάπου εδώ να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι δεύτεροι στον κατάλογο των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία.

Επιπλέον, το 54,7% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», η Ρωσία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Τουρκία.