Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος το διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο που εξελίσσεται γύρω από την χθεσινή κατάρριψη από την Τουρκία του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Σουχόι στα σύνορα με τη Συρία, γεγονός για το οποίο ήδη πολλά ξένα μέσα αναρωτιούνται εάν θα μπορούσε να είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φλόγα ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με την Τουρκία να υποστηρίζει πως είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των συνόρων της και τη Ρωσία να απαντά κάνοντας λόγο για πισώπλατη μαχαιριά από αυτούς που ενισχύουν τους τζιχαντιστ��ς, ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ενός τουρκικού εγγράφου από το Wikileaks.

Σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, το οποίο είναι και αυτό που δόθηκε στον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για μόλις 17 δευτερόλεπτα!

egr.jpg

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα αεροσκάφη είχαν προειδοποιηθεί αρκετά λεπτά πριν εισέλθουν στον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ από την άλλη αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters τόνισε ότι το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε στον συριακό εναέριο χώρο, αφού είχε μπει και βγει από τον τουρκικό.

Ομπάμα καλεί Ερντογάν

Την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλεί για «ψυχραιμία και αποκλιμάκωση», ο Μπάρακ Ομπάμα προτίμησε να τοποθετηθεί διπλωματικά στο θέμα κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ «ακόμη συγκεντρώνουν στοιχεία για το τι συνέβη» και εξήγησε ότι θα συνομιλήσει με τον Ερντογάν τα επόμενα 24ω��α: «Αναμένω ότι θα έχω επαφές άμεσα με τον πρόεδρο Ερντογάν μέσα στις προσεχείς ημέρες».

Πάντως, οι αμερικανοί δείχνουν να «καλύπτουν» την Τουρκία καθώς σε δηλώσεις τους σε μέσα, αξιωματούχοι αλλά και στρατηγοί των ΗΠΑ τονίζουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των Τούρκων να προασπίζονται τα εδαφικά τους δικαιώματα. Δήλωση που έκανε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άγκυρα ενημερώνει το ΣΑ του ΟΗΕ ότι κατέρριψε «άγνωστο» αεροσκάφος

Ερντογάν: Όλοι πρέπει να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να προασπίζει τα σύνορά της

Το STAR στην Μόσχα: Οι Ρώσοι έχουν «πάρει ανάποδες»-Στα άκρα η σχέση τους με την Τουρκία

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ της Μόσχας:Δεν έχουμε καμιά πληροφορία για τους χειριστές του Su-24

ΝΑΤΟ: Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας-Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης

ΑΛΑΛΟΥΜ: Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι είναι ζωντανοί οι δύο Ρώσοι πιλότοι

Νταβούτογλου: «Δικαίωμά μας και καθήκον μας να προστατεύουμε τα σύνορά μας»!