​«Διπλωματία και αποκλιμάκωση της κατάστασης» συνέστησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα.

«Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενημερώθηκε από τον Τούρκο πρέσβη για τα πρόσφατα γεγονότα, ενώ τόνισε ότι μίλησε ο ίδιος με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Έχω εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι είναι αλληλέγγυοι με την Τουρκία και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητά της. Κατέληξε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του.

Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία εφιστά την προσοχή των αμερικανών πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη για πιθανούς κινδύνους λόγω αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων παγκόσμια.

Μά��ιστα και η Ελλάδα είναι μέσα στην ταξιδιωτική οδηγία μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα και η χώρα μας είναι ένας προορισμός που επισκέπτονται πολλοί Αμερικάνοι.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για ενδεχόμενους κινδύνους στα ταξίδια εξαιτίας τρομοκρατικών απειλών. Οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν πως το ISIL, η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χαράμ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές. Σε αυτές οι επιθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν διάφορες τακτικές, χρήση συμβατικών και μη συμβατικών όπλων και στόχευση δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων. Η ταξιδιωτική προειδοποίηση λήγει στις 24 Φεβρουαρίου 2016», αναφέρει μεταξύ άλλων η οδηγία.

Η οδηγία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να δείχνουν επαγρύπνηση όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή όταν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και τα πολυσύχναστα μέρη.

«Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση» ζητεί να ληφθούν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν ��ι περιστάσεις (υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη) και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.