​Ιταλικά δημοσιεύματα θέλουν τον καταζητούμενο τρομοκράτη για τις επιθέσεις του Παρισιού, Αμπντεσλάμ Σαλά, να είχε επιβιβαστεί την 1η Αυγούστου, σε πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι του Μπάρι με προορισμό την Πάτρα, ενώ φέρεται να επέστρεψε στην Ιταλία την 5η του ίδιου μήνα.
«Έφθασε στο Μπάρι την 1η Αυγούστου με έναν φίλο του, με αυτοκίνητο. Επιβιβάσθηκε με το Ι.Χ. για την Πάτρα και από εκεί εξαφανίσθηκε για πέντε ημέρες, φτάνοντας, ίσως , στην Συρία», έγραψε η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, επικαλούμενη εισαγγελικές πηγές.
Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι ο Αμπντεσλάμ Σαλά «ξαναεμφανίσθηκε» μετά από πέντε ημέρες, επιστρέφοντας από την Πάτρα στο Μπάρι.
Στην συνέχεια φέρεται να διέσχισε την Ιταλία και να επέστρεψε στο Βέλγιο. Ο φίλος του με τον οποίο ταξίδευε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, είναι ο 26χρονος Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής Αχμέντ Νταχμανί, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Την 6η Αυγούστου, μάλιστα, το αυτοκίνητό τους πήρε κλήση στην περιφέρεια Βένετο, στην βορειοανατολική Ιταλία, κάτι που ενδεχομένως να δείχνει ότι ο Σαλά επέστρεψε στο Βέλγιο όχι μέσω Γαλλίας, αλλά περνώντας από την Αυστρία.
Οι εισαγγελίες του Μπάρι και της Ρώμης διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, αλλά και για τυχόν «ιταλικές διασυνδέσεις» με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, απάντησε: «Επρόκειτο για Ευρωπαίους πολίτες με κοινοτικά διαβατήρια και ελευθερία διέλευσης. Πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, δεν ήταν κατα��ητούμενοι, δεν ήταν φυγόδικοι. Όταν οι πολίτες έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα».
«Οι ιταλικές αρχές κατάφεραν πάντως να εξακριβώσουν ότι ο Αμπντεσλάμ Σαλά πέρασε από το Μπάρι με φέρι», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.