​Το Ισλαμικό Κράτος προμηθεύει τους τζιχαντιστές του με ένα φτηνό διεγερτικό, που μοιάζει με κοκαΐνη, το οποίο τους βοηθά να στέκονται όρθιοι και να πολεμάνε για ώρες, με λίγο ύπνο και ελάχιστο φαγητό. Βεβαίως έχει και παρενέργειες, όπως να «πυροδοτεί» και ψυχωτικά επεισόδια στους τζιχαντιστές που κάνουν χρήση.

Υπάρχουν ενδείξεις, γράφει η βρετανική Express, ότι οι τζιχαντιστές που προκάλεσαν το πολύνεκρο μακελειό στο Παρίσι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου είχαν κάνει χρήση.

Το συγκεκριμένο διεγερτικό παράγεται από χημικούς του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και πωλείται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Captagon, όπως είναι η εμπορική ονομασία του συνθετικού διεγερτικού φενεθυλίνη, απαγορευμένου γερμανικού φαρμάκου που είχε παρασκευαστεί τη δεκαετία του 1960 για να γιατρεύει την ADHD (Ελλειμματική Προσοχή – Υπερκινητικότητα), τη ναρκοληψία και την κατάθλιψη, έχει αντιγραφεί και πωλείται ως φτηνό ναρκωτικό στη Μέση Ανατολή.

Το Captagon απαγορεύτηκε στις περισσότερες χώρες τη δεκαετία του ’80 επειδή ήταν ιδιαίτερα εθιστικό.

Το «μείγμα του τρόμου» διαδόθηκε αστραπιαία με την αραβική άνοιξη ως το ελιξίριο της αντοχής και της ενδυνάμωσης της επανάστασης και διαδόθηκε στα πλήθη που ήταν έτοιμα να θυσιαστούν από την Τυνησία ως την Αίγυπτο και από την Λιβύη ως την Συρία.

Η θανάσιμη αμφεταμίνη έγινε ένας εφιάλτης για την Μέση Ανατολή: σε κατάσταση έκστασης τα άτομα αποκεφαλίζουν και σκοτώνουν με χαμόγελο και άδειο κεφάλι.

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι βρήκαν αυτά τα χάπια στις τσέπες εκατοντάδων μαχητών τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν στην Κόμπανι.

Οι αναλύσεις Αμερικανών ειδικών στα βίντεο που εμφανίζουν τον Βρετανό Τζιχάντι Τζον να εκτελεί άτομα καταδεικνύουν ότι ο δήμιος είναι υπό την επήρεια αμφεταμίνης.

Αλλά το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι το μόνο στρατόπεδο που καταφεύγει σε τούτο το ναρκωτικό με βάση την αμφεταμίνη και την καφεΐνη.

Στο συριακό μέτωπο, τα μέλη της Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα και οι ένοπλοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) επίσης το χρησιμοποιούν, για να παίρνουν θάρρος.