Δέκα άτομα έχασαν την ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στο Καμερούν, πιθανότατα από μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, Μπόκο Χαράμ.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι στα βορειότερα εδάφη της αφρικανικής χώρας, το Σάββατο, σύμφωνα με τοπικές πηγές ασφαλείας.

Η Μπόκο Χαράμ, πλην του μουσουλμανικού βορρά της Νιγηρίας, όπου είναι η βάση της, πραγματοποιεί επιθέσεις στο Καμερούν, στον Νίγηρα και στο Τσαντ.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 10 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστών αυτοκτονίας και περίπου δώδεκα τραυματίες» είπε ένας ανώτερος διοικητής του στρατού του Καμερούν.

Kαι όλα αυτά μόλις λίγες ώρες μετά την τραγωδία σε ξενοδοχείο στο Μάλι, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της οργάνωσης Αλ Μουραμπιτούν (τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα).

bh.png

Υπολογίζεται ότι η οργάνωση Μπόκο Χαράμ διαθέτει 6.000 με 8.000 μαχητές. Στόχος της οργάνωσης είναι να απαγορεύσει δραστηριότητες, οι οποίες έχουν σχέση με το δυτικό τρόπο ζωής, ενώ από το 2009 έχει ως στόχο να εγκαθιδρύσει στη Νιγηρία ένα ισλαμικό χαλιφάτο, ανατρέποντας την κυβέρνηση της χώρας.

Cameroon_map.jpg

Το Καμερούν είναι κράτος της κεντρικής Αφρικής. Συνορεύει με τη Νιγηρία στα δυτικά, το Τσαντ στα βορειοανατολικά, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα ανατολικά και την Ισημερινή Γουινέα, τη Γκαμπόν και τη Δημοκρατία του Κονγκό στα νότια. Στα δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Έχει έκταση 475.440 τ.χλμ. και πληθυσμό 21.917.602 κατοίκους, σύμφωνα με την Wikipedia. Το Καμερούν χαρακτηρίζεται από μεγάλη μορφολογική αλλά και πολιτισμική ποικιλότητα. Στην επικράτειά του υπάρχουν παραλίες, έρημοι, βουνά, τροπικά δάση και σαβάνες και ζουν πάνω από 200 διαφορετικές εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες. Πρωτεύουσα είναι η Γιαουντέ και μεγαλύτερη πόλη η Ντουάλα. Επίσημες γλώσσες είναι τα Γαλλικά και τα Αγγλικά. Το Καμερούν έχει μεγάλη θρησκευτική πολυμορφία και οι κάτοικοι απολαμβάνουν μεγάλο βαθμό θρησκευτικής ελευθερίας. Το 40% του πληθυσμού ασπάζεται αυτόχθονες θρησκείες, το 40% ασπάζεται το Χριστιανισμό και το 20% το Ισλάμ. Οι χριστιανοί συγκεντρώνονται κυρίως στις νότιες και δυτικές περιοχές. Οι μουσουλμάνοι βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς σε όλες τις περιοχές αλλά συγκεντρώνονται κυρίως στο βορρά. Παρατηρείται μεγάλη εσωτερική μετανάστευση. Οι μεγάλες πόλεις έχουν σημαντικούς πληθυσμούς και των δύο θρησκειών, με τζαμιά και εκκλησίες συχνά να βρίσκονται κοντά μεταξύ τους.