Προκαλεί με νέες δηλώσεις του ο Αμερικανός μεγιστάνας, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος μιλώντας στο NBC, πρότεινε να «φακελώνονται» οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται στις ΗΠΑ, δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Πρέπει να το κάνουν, πρέπει να γίνει» απάντησε σε δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου NBC που τον ρώτησε εάν τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής εγγραφής των μουσουλμάνων σε μητρώα. «Χρειάζονται πολλά συστήματα, εκτός των βάσεων δεδομένων» επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος.
Ερωτηθείς σχετικά με τον ειδικό τρόπο με τον οποίο οι μουσουλμάνοι πρέπει να «φακελώνονται», ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Σε διαφορετικές περιοχές. Θα εγγράφονται σε διαφορετικές περιοχές. Όμως πρόκειται για ζήτημα χειρισμών, η χώρα μας δε γνωρίζει πώς να το διαχειρίζεται».
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε ακόμη: «το κλειδί είναι οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται στην χώρα, όμως πρέπει να έρχονται νόμιμα».
Όταν ο δημοσιογράφους τον ρώτησε εάν συγκρίνει την πρότασή του περί φακελώματος των μουσουλμάνων με την εγγραφή σε καταλόγους των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία, επανέλαβε μάλλον εκνευρισμένος: «Ας μου πείτε εσείς».
«Πρόκειται για μια σοκαριστική ρητορική» έγραψε σήμερα στο Twitter, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. «Όλοι εκείνοι που επιθυμούν να κυβερνήσουν αυτήν την χώρα πρέπει να το καταδικάσουν».
«Το να μιλά για περιορισμό (των μουσουλμάνων), για κλείσιμο των τεμενών, για φακέλωμα των ανθρώπων. Αυτό είναι κακό» τόνισε ο Τζεμπ Μπους με δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.