​'Εληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο «Radisson Blu» στο Μάλι, μετά από ένα εφιαλτικό οκτάωρο και τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 21 νεκρούς, όπως μετέδωσε λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. το Reuters.

ΡΕΘ.jpg

Οι 10 τζιχαντιστές εισέβαλαν στο ξενοδοχείο το πρωί. Αρχικά άφησαν ελεύθερους περίπου 80 από τους 170 ομήρους. Το μεσημέρι, ειδικές δυνάμεις του Μάλι αλλά και Γάλλοι άνδρες είχαν μπει στο λόμπι του ξενοδοχείου. Οι υπόλοιποι όμηροι και δράστες είχαν ταμπουρωθεί στον 7ο όροφο. Απελευθερώθηκαν όσοι μπορούσαν να διαβάσουν το Κοράνι.

mali_hotel_securit_3505872b.jpg

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πηγή από δυνάμεις ασφαλείας μεταδίδει ότι υπάρχουν 18 πτώματα στο ξενοδοχείο μέχρι στιγμής! Επίσης τονίζεται ότι μετά τις 17:30 δεν υπάρχει πια κανένας όμηρος στο ξενοδοχείο και μένει να φανεί τι γίνεται με τους δράστες, την ώρα που 7 από τους 10 είναι νεκροί.

SKY.jpg

«Παρακολουθούμε στενά την ομηρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο Radisson Blu. Σύμφωνα με την τελευταία μας πληροφόρηση, 124 πελάτες και 13 εργαζόμενοι παραμένουν μέσα στο κτίριο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας είναι για την ασφάλεια των πελατών και των εργαζόμενων στο ξενοδοχείο. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις αρχές και θα ενημερώσουμε όταν έχουμε κάτι νεότερο» ανέφερε νωρίτερα η εταιρία.

Ανακοινώθηκε από τον Guardian ότι οι εθνικότητες των 58 από τους 80 ομήρους που απελευθερώθηκαν είναι: 20 Ινδιάνοι, 12 Γάλλοι, 7 Αλγερινοί, 6 Αμερικάνοι, 6 Τούρκοι, 4 Κινέζοι, 2 Γερμανοί,2 από Γουϊνέα.

fto.jpg
Ανάμεσα στους ομήρους που βγήκαν σώοι από το ξενοδοχείο είναι και ένας τραγουδιστής από τη Γουϊνέα. Ο Sékouba “Bambino» Diabate ήταν αυτός πο γνωστοποίησε στις αρχές ότι οι δράστες μιλούσαν αγγλικά. «Τους άκουσα να λένε στα αγγλικά "Το γέμισες; Πάμε". Δεν μπόρεσα να τους δω, είναι δύσκολο σε τέτοιες καταστάσεις». Ακόμη, σώος βγήκε και ο Έλληνας Μιχάλης Σκαπούλης, ο οποίος την ώρα της εισβολής ήταν στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου.

mali-hotel_trooper_3505846b.jpg

Το Υπουργείο Ασφάλειας του Μάλι ανακοίνωσε ότι τρεις από τους ενόπλους που στις 07:00 το πρωί εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Radisson, είναι νεκροί.

Αφρικανοί τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη
Η τζιχαντιστική οργάνωση al-Murabitoun ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή και την ομηρία στο ξενοδοχείο Radisson του Μάλι, μεταδίδει το Reuters. Η ανάληψη της ευθύνης έγινε μέσω twitter. Η Al-Murabitoun προέκυψε όταν διχάστηκε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική.